Bancherii greci ofera si dobanzi de 25% ca sa atraga mai multi lei

Autori: Liviu Chiru , Angela Placinta 14.01.2009

Distribuirea inegala a lichiditatii pe piata impinge bancile cu deficit sa plateasca tot mai mult pentru a face rost de bani.



In goana dupa lichiditati, cateva banci - in special dintre cele cu actionariat elen - au ajuns sa le plateasca clientilor care fac depuneri importante in lei, de la echivelantul a cateva zecii de mii de euro in sus, dobanzi de 20-25% pe an sau chiar mai mult, spun surse din piata, in timp ce in ofertele standard afisate cele mai bune niveluri sunt de 15% pe an.

"Este o competitie nebuna si unele banci deja se retrag din acest joc", afirma un bancher care a preferat sa-si pastreze anonimatul.
Printre jucatorii cu oferte foarte agresive se numara Alpha Bank, Piraeus Bank, sau Bancpost. In lupta dobanzilor nu sunt insa prinse doar bancile grecesti, ci si unii jucatori de top, afirma sursele citate. Reprezentantii Alpha Bank si Piraeus Bank nu au comentat aceste informatii pana la inchiderea editiei.
"Pentru sumele foarte mari, de ordinul sutelor de mii sau milioanelor de euro, lasam sefilor de unitati posibilitatea sa negocieze acordarea unor dobanzi cu unul-doua puncte procentuale peste dobanzile standard afisate", spune Mihai Bogza, presedintele Consiliului de Administratie al Bancpost. El spune ca o astfel de abordare este fundamentata pe rationamentul ca atragerea unor sume similare de la un numar mai mare de clienti ar presupune costuri mai mari. Bancpost are in oferta standard dobanzi de pana la 13% pe an pentru clientii individuali si 10%-11% pe an pentru companii.
Lupta dobanzilor inalte a inceput inca din toamna trecuta, cand excedentul de lichiditati de pe piata interbancara s-a epuizat brusc. Unele banci au mers atunci catre clienti importanti cu oferte de dobanzi de pana la 35% pe an. In ultimele saptamani, ofertele sunt mai putin agresive, insa nu coboara sub nivelul de 20% pe an.
Clientii care fac plasamente la aceste rate au un castig foarte ridicat chiar in termeni reali, in conditiile in care inflatia a coborat la 6,3% la sfarsitul anului trecut, iar trendul de incetinire ar trebui sa continue.
Spre comparatie, dobanda-cheie a BNR este stabila din toamna la 10,25% pe an, iar bancile pot accesa credite de refinantare de la autoritatea monetara la un cost de 14,25% pe an. Unii dintre cei mai importanti clienti pentru bancile care cauta astfel de sume sunt fondurile private de pensii.
"Pentru sute de mii sau milioane de lei sunt cateva banci care ofera dobanzi de peste 20%, iar cateodata si 25% pe termen scurt", sustine un manager din pensii private. Fondurile de pensii incaseaza in fiecare luna peste 100 de milioane de lei, din care in medie 10% merg in depozite bancare, dar sunt si fonduri la care depozitele reprezinta aproape o treime din totalul investitiilor.
Bancile sunt sub o presiune constanta de a atrage depozite, pentru a-si refinanta creditele acordate pe perioade lungi, in conditiile in care clientii care economisesc prefera scadentele scurte, de cateva luni.
Jucatorii care in ultimii ani s-au concentrat aproape exclusiv pe creditare si au neglijat partea de atragere de depozite, ajungand sa astfel sa fie dependenti de atragerea de imprumuturi de la actionari sau de pe pietele financiare, resimt acum cele mai puternice presiuni, in conditiile in care aceste surse sunt mult mai dificil de accesat.