Chiriile la apartamente au scazut cu 25-30%

Autor: Cristi Moga 15.01.2009

Chiriile locuintelor din Bucuresti au inceput sa scada in ultimele trei luni din 2008 dupa varful din septembrie si octombrie produs de venirea studentilor in Capitala si de tranzactiile reduse de pe piata imobiliara care a determinat proprietarii sa scoata apartamentele spre inchiriere, potrivit agentilor imobiliari.

"Fata de perioada septembrie-octombrie, cand chiriile cresc in mod traditional, preturile au inregistrat o usoara scadere, dar nesemnificativa. Nu se misca mai nimic in aceasta perioada. In special apartamentele mari, cu trei-patru camere, se inchiriaza mai greu", a declarat Camelia Nedelcuta, coordonator al agentiei imobiliare Housexpert Consulting, cu afaceri de peste 200.000 de lei in 2007, care se concentreaza pe zona sectorului 5 al Capitalei.
Pentru un apartament cu doua camere in zone precum 1 Decembrie, Sebastian sau Colentina chiria porneste de la 300 de euro/luna, fata de 350 - 400 de euro in toamna anului trecut.
Tendinta de scadere nu se manifesta doar la nivelul noilor contracte de inchiriere, ci si in cazul locuintelor deja inchiriate.
Astfel, o parte din chiriasi au inceput sa ceara renegocierea contractelor, pe fondul incertitudinilor economice si a devalorizarii leului in raport cu euro, in conditiile in care majoritatea chiriilor sunt calculate in moneda europeana.
"Exista in continuare cerere pe partea de inchiriere, dar este manifestata in special de persoane care sunt nemultumite de actualul loc in care stau si de faptul ca nu au reusit sa-si renegocieze chiria", spune Valentin Burdulea, agent imobiliar.
Fata de luna septembrie, din cauza devalorizarii monedei nationale, un salariat in lei plateste cu 350 de lei mai mult lunar pentru o chirie aflata la acelasi nivel, de 500 de euro/luna. Chiriile au inceput sa scada atat pentru locuintele destinate persoanelor fizice, cat si pentru cele inchiriate companiilor in zone centrale.
"Scaderile chiriilor fata de inceputul anului trecut se pot apropia chiar de 50% in zone centrale. Astfel, un duplex de pe bulevardul Unirii, cu o suprafata de 150 de metri patrati, se inchiriaza acum cu 800 de euro/luna, fata de 1.500 de euro, cat era anul trecut", exemplifica George Pavel, broker in cadrul agentiei Capital Imob.
Pavel declara ca scaderea chiriilor s-a accentuat in luna decembrie a anului trecut, dupa ce proprietarii care aveau locuinte spre vanzare si nu au reusit sa obtina un pret multumitor, le-au scos spre inchiriere, crescand astfel oferta.