Scaderea consistenta a profiturilor companiilor de la Bursa in acest an ar putea alimenta pesimismul investitorilor

Autor: Adrian Cojocar 18.01.2009

Analistii grupului financiar Erste spun ca profiturile companiilor de la Bursa Bucuresti au fost in crestere anul trecut fata de 2007, insa, desi actiunile par atractive din perspectiva multiplilor de profit pe 2007, ei atrag atentia asupra unei posibile scaderi "consistente" a profiturilor anul acesta ce ar putea tine in continuare investitorii departe de Bursa.



"Valoarea pare atractiva, in termeni de P/E (raportul dintre pretul unei actiuni la bursa si profitul pe titlu inregistrat de emitent - n.r.) pe baza 2007, dar posibilul declin consistent al profiturilor in acest an ar putea cu usurinta sa continue sa alimenteze opinia pesimista legata de oportunitatile de investitii pe piata locala de capital", se arata in raportul Erste Bank.

Aceasta dupa ce scaderile agresive de pe parcursul anului trecut au dus Bursa de la Bucuresti la nivelul de capitalizare si lichiditate din anul 2004.
Indicele PER (pret raportat la profit pe actiune) la nivelul Bursei, ponderat cu capitalizarile, ajunsese la finele anului trecut la 10,7, fata de 21,3, nivelul atins in prima luna a anului 2008, pe fondul corectiilor puternice inregistrate de piata.
In analiza, Erste a inclus cele mai importante 87 de companii de pe BVB si RASDAQ, dintre acestea 81 inregistrand profit in 2007.
La finele lui 2008, capitalizarea BVB, incluzand piata RASDAQ si exceptand Erste Bank, era de 10 mld. euro, putin sub cea de la sfarsitul anului 2004, cand aceasta se ridica la 10,9 mld. euro, potrivit raportului Erste.
Trebuie avut in vedere ca de la acea data s-au listat pe piata companii importante, precum cele de utilitati Transgaz Medias (TGN) si Transelectrica Bucuresti (TEL), a caror capitalizare cumulata era la sfarsitul anului trecut de 528 mil. euro.
Totodata, lichiditatea medie zilnica la nivelul ultimelor doua luni de zile s-a ridicat la 2,8 mil. euro, similara cu rulajul mediu zilnic din 2004, de 2,9 mil. euro.
In 2007, valoarea medie a tranzactiilor era de 7,5 ori mai mare decat in prezent, zilnic transferandu-se actiuni in valoare de 21,8 mil. euro pe piata de la Bucuresti.
Analistii de la Erste considera ca BVB-ul este mai mult o piata de actiuni mici (small-caps) si medii (mid-caps), in conditiile in care numai doua companii, Petrom (SNP) si BRD Societe Generale, au o capitalizare mai mare de un miliard de euro, iar in intervalul 500 mil. euro - 1 mld. euro se plasa la sfarsitul anului un singur emitent, Banca Transilvania (TLV).
In prezent nici Banca Transilvania nu se mai incadreaza in acest interval, valoarea de piata a bancii coborand sub 300 de milioane de euro dupa revenirea ei la tranzactionare in urma unei absente de patru luni.
De asemenea, numai 21 de emitenti de la Bursa au o capitalizare mai mare de 50 de milioane de euro, din care prezenta a doua companii peste acest prag, Policolor (PCL) si Rompetrol SA (VEGA), se datoreaza numai faptului ca au derulat oferte de preluare la niste preturi mai ridicate din trecut, acestea urmand oricum sa fie delistate de pe Bursa.
Analistii Erste sunt de parere ca dimensiunea companiilor este una importanta in acest context de piata, in conditiile in care activitatea lor este cel mai putin expusa tendintelor de incetinire la nivel economic, dar actiunile acestora aproape ca sunt inexistente pe Bursa.
Daca la capitolul marimii companiilor Bursa sta prost, nici free-floatul (actiunile libere la tranzactionare) acestora nu incurajeaza investitorii sa intre la cumparare, in conditiile in care ponderea acestuia este de circa 23% din capitalizarea totala.
Din cele 87 de companii analizate de Erste cu o capitalizare cumulata la sfarsitul anului trecut de aproape 7,5 mld. euro, valoarea actiunilor libere la tranzactionare era de 1,74 mld. euro.
Desi la nivel de capitalizare cele cinci SIF-uri au o pondere de pana la 10% in total, acestea sunt in topul celor mai tranzactionate actiuni de pe Bursa, realizand impreuna 36,5% din rulajul pietei in 2008.
Indicii Bursei de Valori din Bucuresti (BVB) au inregistrat anul trecut printre cele mai mari scaderi dintre indicatorii pietelor din intreaga lume.
Astfel, indicele BET-XT, care include cele mai lichide 25 de actiuni listate, a inregistrat cel mai accentuat declin din regiune, de 76,3%, depasind scaderile indicelui bursei din Serbia BELEX-15 si al celui din Rusia IRTS, de 74,2% si respectiv 72,4%.
Indicele pietelor de capital din Europa Centrala si de Est, NTX, a coborat in 2008 cu 56,8%, iar cel al pietelor europene, DJ Euro Stoxx 50, a scazut cu 44,3%.