Agricola Bacau va disponibiliza 200 de angajati pentru a reduce costurile

Autor: Diana Tudor Stoica 18.01.2009
Grupul de firme Agricola Bacau, unul dintre principalii producatori de preparate din carne, va renunta anul acesta la aproximativ 10% din angajati prin externalizarea departamentelor care nu sunt implicate in procesul de productie.
"Vrem sa externalizam departamentul de intretinere si reparatii al grupului catre o companie specializata in acest domeniu. Acest departament are intre 100 si 120 de angajati, dar pana la finalul anului vom disponibiliza aproape 200 de angajati, ceea ce va insemna o reducere a costurilor cu aproximativ 2,4 milioane de lei (600.000 de euro)", a declarat Grigore Horoi, noul presedinte al Agricola Bacau, grup care la finalul anului 2008 avea circa 2.300 de angajati.
Horoi, 53 de ani, a preluat pozitia de presedinte al Agricola Bacau dupa ce Gheorghe Antochi, 66 de ani, a devenit deputat in Parlamentul Romaniei in urma alegerilor de la sfarsitul lunii noiembrie a anului trecut si a demisionat din aceasta functie. El lucreaza in cadrul grupului de 17 ani, in ultimii 12 ani ocupand pozitia de vicepresedinte al Agricola Bacau, detinuta in prezent de Tatiana Cimpoiesu, 46 ani, fost director de dezvoltare al companiei.
"Disponibilizarile au inceput deja din luna decembrie a anului trecut si cred ca vor fi finalizate in urmatoarele doua luni. Pana la finalul anului vom avea circa 2.100 de angajati", a adaugat Horoi.
Foarte multe companii au anuntat la inceputul acestui an disponibilizari, urmand ca pana la sfarsitul lunii martie peste 47.500 de angajati sa isi piarda locul de munca, potrivit notificarilor centralizate de Agentia Nationala de Ocupare a Fortei de Munca.
Numarul angajatilor Agricola Bacau a scazut constant incepand cu anul 2005, in ultimii trei ani fiind disponibilizati peste 300 de angajati. Numai in anul 2008 personalul grupului s-a redus cu 180 de persoane in urma modernizarii abatorului de pasari detinut in Bacau, o investitie de 10 milioane de euro care a necesitat inchiderea abatorului pe o perioada de trei luni si a afectat rezultatele Agricola Bacau in primul semestru al anului 2008.
Grupul a raportat anul trecut o cifra de afaceri de peste 400 de milioane de lei (110 mil. euro), in crestere cu aproape 15% fata de rezultatele obtinute in 2007, de 360 mil. lei (107,8 mil. euro). Aceste rezultate sunt peste estimarile initiale ale reprezentantilor companiei care vizau o stagnare a afacerilor grupului in 2008.
"In ce priveste anul 2009 previzionam o crestere cu 15% a cifrei de afaceri prin intrarea in productie a unui complex de crestere a puilor pentru carne si folosirea mai eficienta a capacitatilor pentru procesarea carnii", estimeaza reprezentantul grupului. Aceasta inseamna ca Agricola Bacau va depasi la finalul anului 2009 o cifra de afaceri de 460 de milioane de lei (peste 125 mil. euro).
Grupul de firme Agricola Bacau este format din companiile Agricola International, Aicbac, Suinprod, Conagra, Salbac Dry Salami, Europrod, Agriconstruct, Comcereal si Bac Print.
Unul dintre principalii actionari ai grupului este deputatul Gheorghe Antochi, cel care s-a aflat la conducerea Agricola Bacau timp de 11 ani. Acesta detine 20,1% din actiunile Agricola International Bacau, cea mai mare companie a grupului, cu activitati in prepararea produselor din carne.