Agentiile de rating vad recesiune, iar oamenii de afaceri asteapta masuri concrete din partea Guvernului

Ziarul Financiar 20.01.2009

Agentiile de rating internationale Moody's si Fitch si-au inrautatit previziunile, vazand o recesiune certa a economiei Romaniei in acest an. In schimb, oamenii de afaceri locali intervievati de ZF asteapta mai degraba masuri concrete din partea Guvernului care sa impulsioneze piata, sustinand ca noile prognoze privind evolutia economiei nu le afecteaza major planurile.

"Moody's estimeaza o usoara contractie a economiei Romaniei in 2009 - cu circa 0,5%. Exista un grad mare de incertitudine in aceasta prognoza, iar riscul este ca incetinirea sa fie chiar mai pronuntata - economia va merge mai degraba in mai rau decat in mai bine", spune Kenneth Orchard, analist la Moody's Investors Services. El estima inca din noiembrie o scadere a PIB cu 0,3% in 2009.
Economia a crescut foarte repede in ultimii ani, peste potential. Orchard noteaza ca ingrijorarea cea mai mare a agentiei cu privire la Romania a fost aceeasi in ultimii ani, respectiv politica fiscala, care a fost prociclica, stimuland evolutia economiei.
Consolidarea fiscala presupune sacrificarea cresterii economice si poate duce si la majorarea somajului. De aceea, este un criteriu foarte greu de indeplinit, mai ales din punct de vedere politic.
Andrew Colquhoun, director in cadrul Fitch Ratings, care previziona in luna decembrie a anului trecut ca Romania va avea in 2009 o crestere economica de 1%, considera acum ca este posibila o recesiune in Romania. "Cresterea economica va incetini puternic in 2009, in conditiile in care creditele sunt mai greu de accesat si principalii parteneri comerciali ai Romaniei au intrat in recesiune", spune Colquhoun.
Una dintre problemele Romaniei este legata de finantarea deficitului extern si a deficitului bugetar care se plaseaza la niveluri ridicate. Reducerea ratingului acordat Romaniei in 2008 de Fitch si Standard and Poor's si excluderea din categoria statelor care au calificativ "investment grade" face si mai greu accesul la resurse de finantare externe.
Si analistii locali sunt mult mai pesimisti acum, estimand scaderi de pana la 3,5%, dupa ce in toamna majoritatea opiniilor convergeau spre o crestere a PIB de 3-4%, potrivit unui sondaj realizat de ZF.
Oamenii de afaceri asteapta insa masuri concrete din partea autoritatilor pentru redresarea economiei.
"Nu apreciem in acest moment ca noile estimari privind cresterea economica in 2009 vor aduce schimbari majore in planificarea activitatii noastre ca producator de materiale de constructii, deoarece cererea de ciment, agregate, betoane si placi de gips carton va depinde de urmatoarele trei aspecte: politica guvernului si startul programului de implementare pentru crearea infrastructurii moderne a Romaniei care sa ne conecteze la infrastructura europeana la parametri de competitivitate si continuarea proiectelor de locuinte si relansarea creditului bancar, precum si nivelul investitiilor directe", spune Phillipe Platon, CFO al Lafarge Ciment.
El spune ca pana in acest moment, actualul Guvern a dat deja semnale si au fost chiar luate cateva masuri, care intaresc declaratiile anterioare, privind prioritatea dezvoltarii infrastructurii, sprijinirea monedei nationale si incurajarea investitiilor in domeniile stabilite ca importante pentru cresterea economiei.
"Urmaresc estimarile facute cu privire la cresterea economica. Noi am facut bugetul in luna decembrie si am luat in calcul o crestere economica de 3%. Nu cred ca va fi nevoie sa revizuim acest buget", a declarat Ilie Carabulea, care controleaza holdingul Atlassib cu activitati in mai multe domenii, de la transport international si intern de pasageri pana la hoteluri.