Restructurarea lui Boc: Nimeni nu stie de unde, de cand si cat

Autor: Doina Anghel 26.01.2009

Guvernul Boc i-a lasat in confuzie pe angajatii administratiei publice centrale dupa ce si-a anuntat saptamana trecuta intentia de a face reduceri de personal in aparatul de stat. Sindicalistii din administratia publica reproseaza ministrilor ca nu au explicat clar daca vor fi reduse cheltuielile de personal cu 20% sau daca vor fi concediati 20% dintre angajati si daca acestia sunt din aparatul central al ministerelor sau din intreaga administratie publica.

Confuzia provine in primul rand dintr-o comunicare defectuoasa cu Guvernul, care nu are un purtator de cuvant de la investitura din functie in 22 decembrie si din faptul ca declaratiile ministrilor lasa semne de intrebare.
Potrivit Guvernului, ministrii vor decide in sedinta din 29 ianuarie reducerea cu 20% a posturilor din aparatul central al ministerelor. Este vorba despre concedierea a 20% dintre cei 10-14.000 de angajati, cat ar avea ministerele, a declarat ieri pentru ZF consilierul pe probleme economice al premierului, Ionut Popescu, purtatorul de cuvant neoficial al Guvernului in ultima saptamana.
Precizarea a venit dupa ce la finele saptamanii trecute, surse guvernamentale afirmau ca va fi vorba ba de o reducere cu 20% a numarului de functionari, ba doar de o reducere a cheltuielilor de personal cu 20%, prin reorgani-zarea posturilor neocupate si prin anularea din organigrama a locurilor ramase vacante in urma pensionarii.
Asadar, cel putin 2.000 de oameni ar putea fi dati afara din ministere, afirma consilierul ministrului. Este insa dificil de spus chiar si cati angajati au ministerele in cladirile pe care le ocupa.
Doar jumatate din ministere si-au publicat organigramele cu numarul angajatilor din aparatul central (vezi tabel 2), asa ca numarul exact al salariatilor din centralele ministerelor este necunoscut, cu atat mai mult cu cat in proiectul de buget pe anul trecut sunt specificate categorii de personal, dar nu si unde lucreaza (in centrala ministerelor sau in teritoriu).
"Legea anuntata de guvernul Boc este confuza si ii lasa pe sindicalisti, pe patronate si pe membrii guvernului sa se razboiasca prin mass media", spune Sebastian Oprescu, presedintele sindicatului national al functionarilor publici. El a spus ieri ca nu a inteles care anume angajati vor fi disponibilizati.
"Eu inteleg ca din aparatul central al Ministerului de Finante fac parte, de exemplu, si directiile judetene de finante. Vor fi si aceste institutii luate in calcul la disponibilizari?", se intreaba Oprescu.
Ministrul finantelor Gheorghe Pogea nu a putut fi contactat ieri pentru lamuriri.
In sistemul administratiei publice centrale sunt angajati in jur de 200.000 de oameni (fara personalul de specialitate: medici, profesori, procurori, judecatori, militari, politisti). Din acesti aproape 200.000, aproximativ 100.000 sunt functionari publici, afirma Oprescu.
Daca procentul de 20% este aplicat tuturor angajatilor din administratie, atunci aproape 40.000 de angajati vor fi dati afara. Care este cifra corecta? Premierul Emil Boc nu a clarificat situatia nici dupa o intalnire cu sindicatele si patronatele care a avut loc la finele saptamanii trecute la sediul Ministerului de Finante, unde s-a discutat planul anticriza. Reducerea cheltuielilor bugetare - salariile reprezinta o felie importanta din acestea, (vezi tabel 1) - constituie principala masura din planul anticriza propus de Guvern.
Ministrii urmeaza sa faca propuneri pana joia viitoare pentru reducerea posturilor din organigrama cu 20%. Ministrul de externe, Cristian Diaconescu, afirma ca va aplica hotararea Guvernului privind reducerea cu 20% a efectivelor institutiei.
"O sa aplicam hotararea guvernului, in mod normal (É) Cel mai probabil reducerea se va face in 'centrala' si nu la personalul diplomatic unde exista deja deficit", a spus Diaconescu.
Consiliul Suprem de Aparare a Tarii, CSAT, a decis saptamana trecuta ca MApN isi poate reduce schema de personal cu 20%. 
La randul sau, ministrul administratiei si internelor, Liviu Dragnea, va reduce cu 20% numarul de posturi din administratia publica si aceasta va fi facuta la nivelul aparatului central, nu in structurile operative, unde exista deja deficit de personal. Ministrul a mentionat ca exista doua, trei ministere cu statut special - Ministerul Administratiei si Internelor, Ministerul Apararii si intr-o oarecare masura Ministerul Justitiei - unde abordarea va fi putin diferita, pentru ca acestea nu isi pot asuma riscul de a ramane cu personal mai putin.
Dragnea a subliniat ca s-a inceput un proces, fiind vorba de un angajament comun al celor doua partide din Alianta, PSD si PD-L, si ca acesta nu vizeaza doar reducerea cheltuielilor de personal, ci si reducerea cheltuielilor pentru bunuri si servicii.