Producatorii de ciment nici nu se gandesc sa reduca preturile: ieftiniri, poate la vara

Autor: Catalin Lupoaie 28.01.2009

Producatorii de ciment Lafarge, Holcim si Carpatcement Holding, care impart o piata de circa un miliard de euro, mentin preturile la acelasi nivel, in conditiile in care producatorii de caramida, BCA sau otel-beton au operat ieftiniri de 10-15% din cauza scaderii consumului.

Companiile de profil spun totusi ca ar putea ajusta preturile in primavara daca nivelul cererii va fi in continuare in scadere. La sfarsitul anului trecut, pretul cimentului s-a redus si cu 50%, de la un nivel record de 140 de euro pe tona atins in vara, insa doar la distribuitori, care erau nevoiti sa vanda stocurile mari acumulate odata cu reducerea consumului. Insa de ce nu au operat si producatorii scaderi de preturi?
Consumul de ciment a atins in 2008 un nivel record, ajungand la circa 600 kg pe cap de locuitor, echivalentul a 13 milioane de tone de ciment, dublu fata de nivelul din 2005, nivel care asigura absorbtia intregii capacitati de productie de pe piata. Potrivit informatiilor primite de la producatori, pretul mediu variaza in prezent intre 340 si 380 de lei/tona (79-88 de euro/tona), nivel inregistrat si la sfarsitul anului trecut.
"Preturile produselor noastre s-au modificat la 1 ianuarie 2008 odata cu intrarea in vigoare a noilor contracte de vanzare-cumparare, care au fost negociate cu clientii la sfarsitul anului trecut. Ulterior acestei date, Carpatcement nu a mai operat nicio modificare de preturi", afirma reprezentantii Carpatcement Holding. Compania va renegocia preturile la inceputul primaverii, cand ar putea avea loc o scadere a preturilor. O ajustare a preturilor este luata in considerare si de reprezentantii Holcim
"Este posibil ca in urmatoarele luni sa fim nevoiti sa ajustam pretul ci-mentului din cauza devalorizarii monedei nationale si a modificarii costurilor cu energia, forta de munca si materia prima. Combustibili solizi si unele materii prime necesare producerii cimentului sunt achizitionate in valuta", a declarat Markus Wirth, directorul general al Holcim Romania.
Directorul financiar al Lafarge Ciment Phillipe Platon declara recent ca societatea estimeaza ca evolutia pietei cimentului va cunoaste o stagnare, care reprezinta un nivel care a fost mai mult decat multumitor in anii precedenti. El a recunoscut ca in trimestrul patru din 2008 a resimtit dificultatile pe care clientii le intampina la incasarea contravalorii lucrarilor efectuate, intr-un context in care le este mai greu sa acceseze finantarile bancare. Lafarge a majorat anul trecut pretul la ciment cu circa 12%, in conditiile in care costurile de productie au crescut cu 20%.
Producatorii de ciment au inregistrat in 2008 cresteri peste previziunile initiale, cuprinse intre 10 si 30%, datorita numarului mare de proiecte imobiliare si de infrastructura aflate in derulare. Piata de ciment va inregistra in 2009 primul an de scadere a cererii, din cauza reducerii puternice a investitiilor imobiliare pe fondul crizei financiare internationale. Principalii jucatori nu au avansat o estimare exacta a evolutiei consumului de ciment, insa in mod cert cresterile de 20-30% din ultimii ani nu se vor regasi si in 2009.