Preturile apartamentelor vechi din Bucuresti ar putea scadea sub 1.000 de euro/mp

Autor: Cristi Moga 29.01.2009

Preturile au scazut in toate zonele Capitalei, dar mai afectate au fost cartierele din zone secundare, precum Militari, Dristor, Drumul Taberei sau 1 Decembrie, cu reduceri de cel putin 30% fata de inceputul anului trecut.



Preturile apartamentelor vechi din Bucuresti au scazut pana la nivelul mediu din vara anului 2007 (1.500 euro/metrul patrat), declin ce ar putea continua pana la nivelul din 2006, ceea ce ar duce locuintele din zone precum Militari sau Colentina la valori mai mici de 1.000 euro/metrul patrat, potrivit consultantilor imobiliari de pe piata.

Consider ca preturile pe segmentul vechi vor scadea pana la nivelul din 2006, la care s-ar putea stabiliza, daca nu se va da drumul la creditare. Aceasta inseamna ca preturile ar putea continua sa scada cu inca 20% fata de nivelul actual“, a declarat Valentin Ilie, director al firmei de consultanta imobiliara Coldwell Banker Affiliates of Romania.

Potrivit analizei Bucharest Real Estate Index (BREI), realizata de firma de consultanta Colliers International, pretul mediu pe metrul patrat al locuintelor din sectorul 6 al Capitalei, care cuprinde cartiere precum Militari sau Crangasi, a scazut pana la un nivel de 1.135 euro/metrul patrat, astfel ca realizarea scenariului conform caruia pretul apartamentelor va continua sa scada cu circa 20% va duce pretul mediu sub nivelul de 1.000 euro/metrul patrat. Nivelul mediu de scadere a pretului locuintelor din Bucuresti a fost de circa 4-5%, apropiat celui de crestere, ajustarea facandu-se treptat, pe fondul continuarii perioadei in care numarul tranzactiilor este redus.

„Nu sunt tranzactii in aceasta perioada si din cauza faptului ca oamenii inca nu sau obisnuit cu ideea ca preturile scad. Din estimarile noastre, numarul tranzactiilor a scazut cu peste 90%“, declara Andrei Sandu, director general al firmei de consultanta imobiliara Media City. Scaderea pretului la locuinte vechi, fata de maximul atins in primavara anului trecut, a fost de circa 25-30%, tinand cont de valorile solicitate, tranzactii semnandu-se insa la valori si mai mici.

"Cele mai recente doua tranzactii au fost cu un apartament de doua camere si 65 de metri patrati din zona Aviatiei, vandut pentru 95.000 de euro si unul cu doua camere in Colentina, vizavi de Rose Garden (ansamblu rezidential dezvoltat de GTC - n.r.), vandut pentru 70.000 de euro. Amandoua tranzactiile s-au realizat rapid“, spune Ilie de la Coldwell Banker. Indicele BREI a monitorizat o scadere a pretului si la locuintele noi in luna decembrie, nivelul mediu reducandu-se de la 1.900 euro/metrul patrat pana la nivelul de 1.800
euro/metrul patrat. Potrivit Colliers, reducerea a avut loc in special dupa ce au fost luate in calcul si promotiile oferite de catre dezvoltatori, care au continuat si in afara perioadelor traditionale pentru acest gen de discounturi.

"Numarul telefoanelor primite a fost de 2-3 ori mai mare in ianuarie fata de decembrie, dar interesul pentru proiectele noi a fost foarte mic, deoarece perceptia este ca nu au avut loc scaderi semnificative de preturi. Interesant va fi cand investitorii vor arunca in piata un numar ridicat de apartamente finalizate cu scopul de a le revinde“, mai spune Ilie.
Diferenta de timp cu care dezvoltatorii reactioneaza prin reasezarea preturilor la locuinte este pusa de catre consultantii Colliers pe lipsa unei constrangeri in a vinde apartamentele imediat, precum si de experienta de pe alte piete. „Pe piata apartamentelor noi avem in spatele ofertei dezvoltatorii - companii cu experienta in domeniu din alte tari, beneficiind de acces la resurse financiare si avand o expunere dispersata pe toate componentele pietei de real estate, nu doar pe segmentul rezidential. De cealalta parte, in piata apartamentelor vechi, oferta este creata de proprietari care, in majoritatea cazurilor, sunt persoane fizice, la prima tranzactie de vanzare a unui imobil si/sau cu nevoie imediata de a vinde aparta
mentul“, spun consultantii Colliers.
Preturile apartamentelor vechi au inceput sa scada constant din primavara anului trecut, timp in care dezvoltatorii au cerut aproximativ aceleasi preturi pentru locuintele din portofoliu.
Cu toate acestea, timpul in care apartamentele si casele din Bucuresti sunt disponibile spre vanzare in ofertele agentiilor imobiliare a crescut in ultimul an, unele proprietati gasindu-si cumparatori abia dupa sase luni sau chiar mai mult, potrivit agentilor imobiliari. Preturile au scazut in toate zonele Capitalei, dar mai afectate au fost cartierele din zone secundare, precum Militari, Dristor, Drumul Taberei sau 1 Decembrie, cu reduceri de cel putin 30% fata de inceputul anului trecut, potrivit indicelui imoibiliar realizat de Ziarul Financiar, pe baza preturilor solicitate de proprietari pe site-ul de profil anuntul.ro.

In acelasi timp, scaderi mai mici au fost inregistrate in zone centrale si semi-centrale, precum Alba Iulia (minus 3%), Decebal (minus 8%) sau Stefan cel Mare (minus 15%).
Consultantii iau in calcul inclusiv o scadere de 50% fata de maximele din martie 2008, fapt ce ar putea provoca dificultati majore persoanelor care au cumparat in acea perioada.
Reducerea pretului la locuinte si terenuri, precum si a capitalizarii firmelor imobiliare listate la Bucuresti, precum Comnord, Impact sau Imotrust Arad, au dus la o depreciere a averii imobiliare a romanilor estimata la peste 50 de miliarde de euro, arata datele centralizate de la Banca Nationala a Romaniei si Institutul National de Statistica.

Tinand cont de o reducere medie a pretului locuintelor de 20%, doar valoarea celor 8,2 milioane de unitati locative, existente la nivel national, a scazut cu aproximativ 54 de miliarde de euro, luand in calcul datele Bancii Nationale a Romaniei, care evalua la sfarsitul anului 2007 fondul de locuinte la 270 de miliarde de euro. Preturile terenurilor s-au devalorizat chiar mai mult de la varfurile atinse in perioada 2007, inceputul anului 2008, iar in conditiile in care in ultima perioada nu au fost realizate tranzactii, declinul preturilor ar putea continua si in urmatoarele luni