Planul anticriza, bugetul de stat si Guvernul Boc: CAS de 43,35%, cresterea salariilor cu 5%, investitii masive in infrastructura, absorbtia fondurilor UE, capitalizarea CEC si Eximbank, extinderea programului Rabla

Ziarul Financiar 29.01.2009

"Din punctul nostru de vedere, bugetul de stat este finalizat", a declarat joi premierul Romaniei Emil Boc, dupa mai multe zile si nopti in care membrii coalitiei de guvernare au discutat alternativele unui proiect de buget care sa se conformeze unei cresteri economice de 2,5%, la 144 miliarde euro, unui deficit bugetar de 2% si unei inflatii de 5%.

Emil Boc a mentionat ca, luni, aceasta versiune finala va fi prezentata partenerilor sociali, urmand ca apoi acesta sa fie supus aprobarii Parlamentului.

"Vom institui in doua transe o pensie sociala minima de 350 lei. Cei care au venituri pana in 300 lei vor primi diferenta practic de la 1 iunie, iar de la 1 octombrie, cu plata de la 1 noiembrie, toti vor avea o pensie sociala minima de 350 de lei. In anul 2009, salariile si pensiile se vor mari cu rata inflatiei, adica cu 5%, dupa urmatorul scenariu: cu 3% din aprilie, cu plata in luna mai, si cu 2% de la 1 octombrie, cu plata in noiembrie", a declarat premierul Emil Boc.

Printre cele mai importante masuri luate de Guvernul Boc este si marirea contributiei la asigurarile sociale cu 3,3 puncte procentuale, de la 40,05% din salariul brut, la 43,35%, desi aceasta ar fi trebuit sa scada de la 1 ianuarie la 37,5%. Pentru protectia somerilor, s-a hotarat ca acestia sa fie scutiti de la plata CAS timp de trei luni.

Ca principala masura care sustine cresterea economica, Guvernul va aloca 20% din bugetul anului 2009 pentru investitii in infrastructura

Bugetul de stat elaborat de Guvernul Boc cuprinde si masuri anticriza, o serie de masuri fiind luate in vederea invigorarii economiei si cresterii consumului.

Printre elementele care se gasesc in bugetul de stat pe 2009 se afla achitarea datoriilor guvernamentale, acestea fiind considerate restante ale guvernului anterior.

De asemenea, ca o masura de refacere a bugetului, Guvernul a decis sa compenseze TVA-ul de recuperat cu TVA-ul de platit sau cu alte datorii ale bugetului de stat catre companiile care au depus cereri de restituire a impozitelor.

Pentru invigorarea economiei, s-a decis capitalizare CEC-ului si a Exim Bank, pentru ca intreprinderile mici si mijlocii sa poate contracta de la cele doua institutii credite pentru dezvoltare. In acelasi timp, a fost hotarata infiintarea fondului de contra-garantare a creditelor pentru IMM-uri. In paralel, Guvernul va urmari cresterea gradului de absorbtie a fondurilor comunitare.

Prin bugetul de stat vor fi alocate fonduri pentru promovarea exporturilor.

Pentru revigorarea pietei auto, a fost decisa continuarea si extinderea programului "Rabla", fiind acceptate acum si masinile care au o vechime de 10 ani (anterior, erau acceptate masini care aveau o vechime de cel putin 12 ani). De asemenea, suma acordata va fi majorata la 3.800 de lei, de la 3.000 de lei, iar numarul masinilor care vor fi primite spre casare va fi de 60.000 de unitati.

Printre alte masuri luate de Guvern mai mentionam:

* compensarea orelor suplimentare, prin acordarea de zile libere

* veniturile proprii ale agentiilor guvernamentale vor fi incluse in bugetul general consolidat

* suprataxarea produselor de lux

* profitul reinvestit nu va fi impozitat. Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, a completat ca neimpozitarea profitului reinvestit va fi aplicata incepand cu 2010.

* instituirea unei pensii sociale minime de 350 de lei

* sustinerea cu 50% a formarii profesionale pentru angajati si someri

* salariile si pensiile vor urca o data cu rata inflatiei, 5%

* in 2009 nu nu se vor acorda prime sau bonusuri

* compensarea cu 90% din pretul de referinta pentru medicamentele compensate, suportata din taxa pe viciu

* taxarea la nivel european a jocurilor de noroc