Boc muta Clujul la Bucuresti: Rares Niculescu, purtator de cuvant

Autor: Doina Anghel 01.02.2009

La sase saptamani de la investitura in functie, Guvernul are in sfarsit un purtator de cuvant. Rares Niculescu (32 de ani), europarlamentar al PD-L, a anuntat ieri ca va fi purtatorul de cuvant al Guvernului. Niciun anunt din partea premierului, pana la inchiderea editiei.



"Am acceptat functia de purtator de cuvant. Am avut onoarea sa mi se propuna aceasta functie de catre domnul Boc. Sunt mandru ca voi putea continua colaborarea cu domnia sa", a declarat Rares Niculescu pentru Mediafax. El a mai lucrat impreuna cu Emil Boc la Cluj-Napoca in timpul primului mandat al acestuia ca primar.

Rares Niculescu a devenit cunoscut in partid ca principalul consilier al lui Vasile Blaga la Ministerul de Interne, desi inainte fusese si purtator de cuvant al lui Emil Boc in timpul mandatului acestuia la Primarie.
Niculescu este licentiat in Stiinte Politice si are un master in comunicare si relatii publice. A fost consilier parlamentar la Camera Deputatilor intre 2000 si 2004, director in Primaria Cluj - Napoca intre 2004 si 2005, iar din 2005 a mers la Blaga la Ministerul de Interne. Din 2007 este europarlamentar, membru in Comisia pentru libertati civile, justitie si afaceri interne.
A primit Ordinul National "Barbatie si Credinta" in grad de comandor in 2006. El a spus ca isi va prelua functia abia peste o saptamana sau doua, dupa ce isi va finaliza unele actiuni la Parlamentul European.
Niculescu este cel mai recent nume dintr-o lunga serie de clujeni care l-au urmat pe Emil Boc la Bucuresti, la Guvern. Din echipa premierului fac parte Catalin Baba ( 42 de ani) fostul decan al Facultatii de Stiinte Politice din Cluj-Napoca. El este acum seful cancelariei premierului, din care mai fac parte Calin Hintea si Dan Lazar, doi fosti profesori la aceeasi facultate.
De asemenea, Peter Pal (27 de ani), un fost membru UDMR, fost secretar personal al lui Boc, a venit la Bucuresti pe aceeasi functie.
Sefa de cabinet a premierului este Stefania Ferenc (32 de ani). Ea este "umbra" lui Boc din 2000, cand acesta a obtinut mandatul de deputat din partea PD. In 2004 l-a urmat ca sefa de cabinet la Primaria Cluj, ca in 2008 sa se intoarca cu el la Bucuresti.
Din echipa lui Boc mai face parte si Cynthia Curt (34 de ani), fosta sa asistenta de la Facultatea de Drept, care acum este consilier de stat in cadrul cancelariei premierului.
Darius Pintilie (30 de ani), un lider al organizatiei de tineret, a fost inspector din cadrul Primariei Cluj inainte de a ajunge la Guvern, unde este consilier personal al premierului.
Raluca Elena Irofti, inspector la departamentul de Protocol din Primaria Cluj-Napoca, a fost numita saptamana trecuta consilier personal al primului - ministru.
Ieri, seful cancelariei Catalin Baba a anuntat ca schema de personal a Departamentului purtatorului de cuvant al Executivului va fi redusa de la 25 de posturi la aproximativ 15-17 locuri, iar o parte dintre angajati vor fi transferati la departamentul IT. "Este una dintre cele mai mari structuri de acest fel pe care am vazut-o. Acum sunt angajate 22 persoane si mai sunt vreo 3 sau 4 posturi vacante, ceea ce este cam mult. Nu am o cifra stabilita, dar oricum vor ramane mai putini. Suntem in discutii si cu cei de la IT, din cadrul Cancelariei, pentru ca vreau sa punem in aplicare un proiect de eGovernment si unul sau doi oameni vor fi atasati acolo", a spus Baba.