Planurile lui Blaga ar putea mentine statul ca principal constructor de locuinte

Autor: Cristi Moga 01.02.2009

Cu investitii de 685 mil. lei (170 mil. euro) programate pentru constructia de locuinte in acest an, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei (MDRL) va mentine statul drept cel mai important jucator de pe piata rezidentiala, in conditiile in care o parte dintre investitorii privati au inchis din santiere si au amanat inceperea proiectelor, pe fondul crizei financiare.

Vasile Blaga, ministrul dezvoltarii si locuintei, isi propune ca pana la sfarsitul anului viitor sa realizeze 16.000 de locuinte la nivel national. Acest nivel este apropiat de cele anuntate de Copper Beech (17.000 de unitati) si Africa-Israel (14.300 de unitati) pentru urmatorii cinci-sapte ani, insa aceste companii au inghetat pentru acest an inceperea lucrarilor la majoritatea proiectelor.
"Partidele au excelat in campanie in a promite realizarea a sute de mii de locuinte, desi in perioada 2001-2008 au fost realizate doar 26.000 de locuinte din fonduri publice. Anul acesta vom aloca pentru proiectul constructiei de locuinte 685 mil. lei, astfel incat sa incepem constructia a 18.700 de apartamente. Ne propunem sa finalizam 5.985 de apartamente in acest an, iar pentru anul viitor ne propunem finalizarea a 10.000 de locuinte", a spus Blaga.
Principalele programe coordonate de minister privind realizarea de apartamente sunt cele ale Agentiei Nationale pentru Locuinte (ANL), prin care sunt realizate atat case destinate vanzarii prin credit ipotecar (la care poate participa orice persoana angajata cu contract de munca pe perioada nedeterminata), cat si locuinte destinate inchirierii catre tineri in varsta de maximum 36 de ani.
Cel mai mare proiect realizat pentru tineri este Brancusi din cartierul bucurestean Drumul Taberei, care cuprinde 1.679 de apartamente, in timp ce pentru vanzare prin credit ipotecar ANL construieste apartamente atat in Bucuresti, cat si in orase precum Ploiesti, Constanta, Oradea, Targoviste sau Campina.
Statul a fost si in ultimii ani cel mai important jucator de pe piata rezidentiala, potrivit datelor de la Institutul National de Statistica din fonduri publice fiind construite 4.299 de locuinte in 2007 si alte 2.087 de unitati in primele trei trimestre din 2008. Numarul investitiilor private in constructia de locuinte este mult mai mare, in primele noua luni din 2008 fiind construite la nivel national 34.510 de unitati din fonduri private. Din acestea, majoritatea au fost realizate de persoane fizice, niciun dezvoltator nereusind sa termine mai mult de cateva sute de unitati.
In prezent, mai multe proiecte ale unor investitori privati au fost oprite, iar santiere noi de mari dimensiuni nu au mai fost dechise din toamna anului trecut.
"Nu sunt adeptul cumpararii de structuri de la investitori privati. Eventual, aceasta decizie poate fi luata de administratiile locale, si apoi sa preluam noi spre finalizare aceste proiecte de la ei", a spus Blaga referitor la actuala situatie a pietei imobiliare.
Ministrul isi propune in schimb sa reabiliteze termic peste 22.000 de apartamente, bugetul alocat acestui program fiind de 160 mil. lei (40 mil. euro). Bugetul ministerului condus de Blaga este in acest an de 3,7 miliarde de lei, la care se adauga 950 de milioane de lei din credite angajament.