Guvernul francez a detaliat planul de relansare economica de 26 mld. euro

Autor: Magraon Andreea 02.02.2009

Premierul francez Francois Fillon a detaliat ieri la Lyon planul de relansare economica in valoare de 26 de miliarde de euro, prezentat la sfarsitul anului trecut pe fondul crizei financiare. Potrivit primului-ministru, 10 din cele 26 de miliarde vor fi folosite pentru finantarea a 1.000 de proiecte din toata tara pentru "dinamizarea economiei".

"Investitiile pe care noi am zis ca le vom face in cinci sau zece ani vor fi realizate in doi ani", a dat asigurari Fillon.
Planul, anuntat de presedintele Nicolas Sarkozy pe 4 decembrie 2008 si adoptat luna trecuta de Parlament, va fi aplicat "pe tot teritoriul tarii" si cuprinde trei parti: 11 miliarde de euro pentru "ameliorarea trezoreriei firmelor", 11 miliarde de euro vor fi destinati operatiunilor finantate direct de la bugetul de stat (in mare parte investitii publice) si 4 miliarde de euro vor fi destinate modernizarii si dezvoltarii marilor companii de stat.
Fondul Monetar International a prevazut o scadere a PIB-ului Frantei cu 1,9% in 2009, iar somajul este asteptat sa ajunga la 10% anul viitor. Saptamana trecuta, peste 2,5 milioane de persoane au participat la o greva generala, unde au protestat impotriva masurilor anticriza ale actualei guvernari de dreapta.
Alte cifre indicate de seful guver-nului francez: 400 de milioane de euro pentru modernizarea retelei rutiere, 300 de milioane de euro pentru cea feroviara si 170 mil. euro pentru cea portuara si aeriana. In total 870 de milioane de euro numai pentru infrastructura. 620 de milioane de euro sunt destinate reabilitarii patrimoniului na-tional, "spre exemplu renovarea a 250 de monumente istorice si culturale".
De asemenea, Fillon a mai anuntat deblocarea a 340 de milioane de euro pentru construirea a 100.000 locuinte in doi ani. In plus 350 de milioane de euro vor servi reabilitarii urbane.
Raspunzand criticilor opozitiei socialiste care a cerut Guvernului sa ia masuri pentru cresterea puterii de cumparare, Fillon a spus ca ar fi "iresponsabil" daca ar fi crescut datoria tarii, fara a "investi in infrastructura, domeniul care ne face sa fim mai eficienti si competitivi".