Job de functionar la UE: 13.000 euro pe luna

Autor: Liviu Florea 02.02.2009

Comisia Europeana (CE) a anuntat ca a inceput recrutarile pentru postul de director general adjunct in cadrul Directiei Generale de Extindere (DGE), salariul brut de baza oferit fiind peste 13.000 de euro.

"In functie de anumite criterii, salariul brut de baza poate depasi si 14.000 de euro pentru o astfel de pozitie. Comisia Europeana va angaja un cate un singur candidat din Romania si Bulgaria", a declarat pentru ZF Dale Kidd, ofiter de presa in cadrul Comisiei Europene.
Pentru postul de director general al DGE, Comisia cauta candidati din Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Malta si Romania.
Pentru a putea aplica pentru acest job, candidatii din Romania trebuie sa detina o diploma universitara care permite accesul la studii postuniversitare si sa " aiba o cunoastere aprofundata a uneia dintre limbile oficiale ale Uniunii Europene si o cunoastere adecvata a unei alte limbi oficiale ale UE".  Procedurile de selectie ale candidatilor se desfasoara doar in engleza, franceza sau germana.
De asemenea, candidatii trebuie sa aiba cel putin cinci ani din experienta profesionala dobandita intr-o functie superioara de conducere. Nu in ultimul rand, candidatii trebuie sa aiba o varsta mai mica de 65 de ani.
Functia de director adjunct al DGE presupune coordonarea si implementarea politicilor de comunicare si de extindere ale UE si coordonarea si gestionarea asistentei financiare pentru tarile candidate si a potentialilor candidati la EU.   
In Romania, salarii mai mari de 13.000 de euro se intalnesc la nivel de top management.
De exemplu, un CEO expat care lucreaza intr-o subsidiara locala a unei multinationale poate castiga lunar doar din salariu si 15.000 de euro.