Angajatorii privati: Majorarea contributiilor la asigurari sociale este o forma de "jaf" pe salarii

Autor: Alina Pahoncia 02.02.2009

Angajatorii din mediul privat spun ca decizia Guvernului de majorare a contributiei la asigurari sociale (CAS) cu 3,3 puncte procentuale incepand din luna februarie va actiona ca factor de presiune in doua directii: pe de o parte, angajatii se vor trezi cu salarii nete mai mici, iar, pe de alta parte, o astfel de masura va apasa pe bugetele companiilor, deja afectate de devalorizarea monedei nationale in raport cu euro si de accesul restrans la finantare.

"Ne revoltam, dar nu prea avem ce face. Oricum nivelul de trai al angajatilor a scazut cu peste 20% ca urmare a scaderii puterii de cumparare datorate deprecierii leului. Procentul care afecteaza angajatii inseamna o scadere a salariului net, iar restul afecteaza bugetul companiei", spune Anca Petrescu, HR director al producatorului de medicamente LaborMed, care are 500 de angajati.  
Proiectul de buget prevede ca pentru conditii normale de munca, cota de contributii sociale este de 31,3%, din care 10,5% pentru angajati si 20,8% pentru angajatori. Contributiile platite de angajati si angajatori insumeaza, in prezent, 40,05% din salariul brut, desi ar fi trebuit sa scada de la 1 ianuarie 2009 cu 2 puncte procentuale, de la 39,5% la 37,5% din salariul brut.
O mare parte din companiile de pe piata negociaza salariul brut la angajare, specificand in oferta salariul net in conditiile legislative de piata de la momentul respectiv. In consecinta, cresterea contributiei datorate de angajat cu 1% va insemna salarii nete mai mici pentru cei care au negociat brutul. In cazul angajatilor care au negociat salariul net la angajare, angajatorul poate decide majorarea salariului, astfel incat majorarea CAS sa nu "muste" din castigul angajatului.
"Angajatorii fie pastreaza acelasi salariu brut al angajatului si atunci majorarea CAS va afecta atat angajatul, cat si angajatorul, fie suporta diferenta de CAS prin majorarea salariului brut al angajatului, astfel incat netul acestuia sa nu fie afectat. In acest caz, diferenta este suportata integral de angajator, insa tinand cont de situatia economica este putin probabil ca angajatorii sa suporte intreaga diferenta", spune Mariana Vaida, Payroll manager al BIA, companie cu activitati de recrutare si payroll.
Anul trecut, a fost demarat un program de relaxare fiscala care a condus la reducerea in trei trepte a contributiilor la asigurari sociale. La finele lui 2008, CAS-ul platit de angajat era de 9,5%, iar cel platit de angajator de 18%. Majorarea cu 3,3% cuprinsa in proiectul de buget este cea de-a doua "interventie" a guvernului Boc asupra contributiilor sociale, dupa ce a mai majorat o data CAS-ul platit de angajatori cu 0,5% incepand cu 1 ianuarie 2009. Cresterea CAS i-a luat prin surprindere pe angajatori, care nu aveau o astfel de masura inclusa in buget.
"Am construit bugetul in septembrie, pe baza datelor existente la acel moment. De altfel, in toamna tendinta era de scadere a taxelor. Pentru un numar de 2.000 de angajati, o crestere de 2,3% a CAS are un impact semnificativ asupra bugetului companiei, fiind vorba practic de o crestere cu 15% a sumei pe care am bugetat-o", afirma Dana Oprisan, directorul de resurse umane al Renault Technologie Roumanie (RTR), centrul de inginerie al Renault, pentru care lucreaza aproximativ 2.000 de oameni.
Irina Stoian, director de resurse umane al Cetelem, cea mai mare companie de credite de consum de pe piata locala, membra a gigantului francez BNP Paribas, cu peste 900 de angajati, este de parere ca majorarea CAS vizeaza strangerea de bani pentru a acoperi alte goluri de la buget, cum ar fi cresterea indemnizatiei pentru mame, de la 800 de lei pana la 4.000 de lei.
"Este o forma de 'jaf' pe salariile angajatilor. Este o masura pe care guvernantii au luat-o pentru a acoperi zonele deficitare ale bugetului. Oricum, majoritatea angajatilor apleaza la privat pentru servicii medicale. Acesta este si motivul pentru care majoritatea multinationalelor ofera ca beneficiu angajatilor asigurare medicala", spune Stoian.
Este foarte posibil ca in lunile urmatoare angajatorii, in special companiile mici, sa incerce sa gaseasca diferite cai de a evita plata contributiilor in crestere. Reprezentantii Uniunii Generale a Industriasilor din Romania - UGIR-1903 au declarat ca majorarea presiunii fiscale va duce la cresterea somajului, a evaziunii fiscale si la reducerea veniturilor bugetare si va majora cheltuielile bugetare pentru indemnizatii de somaj si ajutoare sociale.
"Ne asteptam in continuare la surprize neplacute. Contributiile sociale sunt folosite ca un instrument de a acoperi alte cheltuieli, cum ar fi plata pensiilor, atunci cand Guvernul nu are bani. Desi nu prevazusem astfel de majorari, intotdeauna ne uitam cu atentie la linia de taxe si impozite din buget pentru ca stim ca pot sa apara modificari", explica oficialul LaborMed.
Este posibil ca in lunile urmatoare angajatorii sa caute modalitati de a evita plata unor contributii mai mari. "Este simplu. Companiile au niste bugete, care oricum sunt improbabile date fiind conditiile economice. Majorarea CAS nu face decat sa puna presiune si mai mare pe bugetele salariale ale companiilor si ar putea duce la o crestere a muncii la negru sau a disponibilizarilor", spune Madalina Popescu, general manager al companiei de consultanta in resurse umane Pluri Consultants.