Robertson, ING: Pietele de energie si telecom sunt mai libere in Romania decat in Franta si Germania

Autor: Sorin Pâslaru 02.02.2009

Romania a avut una dintre cele mai bune evolutii dintre economiile din Europa Centrala si de Est in ultimii ani si este suficient de bine echipata pentru a face fata situatiei tensionate din economia mondiala, crede Charles Robertson, economistul-sef al ING pentru Emerging Europe, Africa si Orientul Mijlociu.

Romania a castigat foarte mult pe plan international in ochii investitorilor dupa ce mari investitori ca Nokia au ales-o pentru investitii si dupa ce a decis privatizarea si liberalizarea in energie si telecom.
"Cred ca devalorizarea cu 20% a leului din ultima perioada va contribui la revigorarea exporturilor. Spre exemplu Arcelor Mittal va beneficia de aprecierea euro fata de leu", a spus Robertson.
Economistul ING mizeaza pe revenirea economiei globale in 2011-2012.
Unul din cele mai mai mari atuuri ale Romaniei in aceasta perioada este datoria publica foarte redusa ca pondere in produsul intern brut.
"Pietele financiare sunt speriate de tarile care au datorii mari", a spus Robertosn. Romania are o datorie publica totala de circa 25 mld. euro, adica 20% din PIB, fata de Ungaria sau Grecia care au o datorie publica de aproape 100% din PIB.
Romania are o economie mult mai puternica decat in 1999, 1997 sau 1991-1992, cand a trecut prin situatii dificile.
"In ultimii zece ani Romania a beneficiat nu numai de o rata inalta a investitiilor, dar si de investitii de calitate. De asemenea, privatizarea si liberalizarea sistemului energetic, ca si a celui de telecomunicatii, sunt atuuri majore pentru investitori. Romania este in acest moment in fata altor state mari ca Franta sau Germania din punctul de vedere al liberalizarii pietelor de energie si de telecomunicatii. Fundatia economiei este mult mai puternica decat acum 10 ani."
PIB-ul Romaniei a crescut de patru ori in euro in ultimii 10 ani, pana la circa 135 mld. euro anul trecut.
"Cred ca foarte important este faptul ca in aceasta perioada o mare parte a fortei de munca s-a specializat, a avut expunere internationala si poate intra acum in competitie cu forta de munca din Vest".
In plus, spune Robertson, introducerea cotei unice din 2005 si faptul ca Guvernul a inceput sa-si diminueze rolul in economie i-au impulsionat pe intreprinzatori. "Romania a avut mereu un potential mare. Comunismul a permis doar dezvoltarea in arta, in cultura, in educatie, dar a stopat inovatia si creativitatea in economie. Cred ca Romania poate fi asemanata cu Italia de dupa razboi. Romania a fost la inceputul acestui secol unul din cei mai mari producatori de titei, una din puterile agricole. Oamenii de aici sunt inteligenti. Ce s-a intamplat? De ce Italia a ajuns unde este azi si Romania a stagnat? Eliminand profitul din calcul, comunismul nu a premiat inovatia, iar resursele au fost folosite in directii care nu au contribuit la bunastarea oamenilor. Ati avut crestere economica, dar sub potential".
Din 2003-2004 incoace a inceput cu adevarat economia romaneasca sa se miste, spune Robertson, iar acum din pacate, ca urmare a crizei internationale, vor urma doi ani mai dificili. "Banii nu vor mai fi asa de usor de obtinut."
Ce spune insa unul dintre economistii ING despre ajutorul de 10 miliarde de euro acordat de catre statul olandez grupului ING? De ce a fost necesar ca statele occidentale sa intervina pentru salvarea bancilor lor, in conditiile in care, acum
10 ani, Romaniei i s-a cerut de catre Fondul Monetar International sa-si lichideze sau sa privatizeze cu orice pret bancile cu credite neperformante, Bancorex si Banca Agricola?
"Caderea Lehman Brothers din septembrie anul trecut a provocat panica. Oamenii nu mai cumparau bunuri si servicii. Insa ceea ce a facut Romania acum 10 ani a fost foarte bine. Iata, economia a crescut de patru ori. Credeti ca economia SUA va creste de patru ori in urmatorii 10 ani?", a incheiat economistul ING.