SIF Transilvania propune majorarea pragului de detinere la 5%

Autor: Andrei Chirileasa 03.02.2009

Consiliul de Administratie al SIF Transilvania (SIF3) a convocat o adunare generala extraordinara a actionarilor (AGEA) pentru data de 20 martie 2009, avand pe ordinea de zi modificarea si completarea statutului societatii.

Una dintre modificarile propuse este stabilirea unui prag maxim de detinere de 5%, concomitent cu limitarea dreptului de vot la 1%. In prezent, limita maxima de detinere din capitalul unei SIF este stabilita prin lege la 1%, aplicandu-se atat pentru investitorii individuali cat si pentru grupurile de investitori care actioneaza in mod concertat.

De asemenea, conducerea SIF Transilvania propune introducerea in statut a unor prevederi cu privire la majorarea capitalului social si cu privire la atributiile membrilor Consiliului de Administratie.

SIF Transilvania este singura dintre SIF-uri care a derulat in ultimii ani o adunare a actionarilor extraordinara, societatea neavand in statut prevederi exprese privind cvorumul necesar acestor adunari. In cazul celorlalte SIF-uri, derularea AGEA este conditionata de prezenta a minim 50% din actionarii cu drept de vot.

AGEA de la SIF Transilvania din 2007 prin care s-a hotarat majorarea capitalului social a fost contestata de Cocor Bucuresti si de alti actionari din grupul Cocor, care au obtinut in instanta anularea unor hotarari. Actiunile SIF Transilvania au castigat marti 2%, inchizand la pretul de 0,238 lei. Capitalizarea companiei este de 60,5 mil. euro