Ford: La Craiova suntem putin in urma cu planurile, dar mergem inainte

Autor: Bogdan Alecu 04.02.2009
Uzina Ford de la Craiova se pregateste pentru inceperea productiei modelului Transit Connect in a doua parte a anului si, chiar daca suntem putin in urma, planurile legate de modernizarea uzinei nu s-au schimbat, a declarat pentru ZF Hans Juergen Fuchs, directorul de comunicare al Ford Europa.
"Pana in prezent am eliminat din interior structurile de productie pentru a implementa standardele Ford in ceea ce priveste calitatea pentru a instala noile echipamente necesare inceperii productiei de automobile si motoare. Am inregistrat un progres, cu toate ca suntem putin in urma cu planurile, in principal datorita intarzierilor cauzate de aprobarile de la Uniunea Europeana, dar si de conditiile dificile de piata care ne-au determinat sa revizuim cu atentie toate investitiile planificate in Europa. In prezent pregatim uzina pentru modelul Transit Connect, inclusiv sectiile de vopsitorie, constructie a caroseriei, precum si cea de asamblare", a spus Fuchs. Oficialii Ford nu au dorit sa precizeze cati producatori de componente vor veni in Romania in urma achizitiei uzinei de la Craiova, motivand ca nu face parte din politica de comunicare a companiei, dar ca se doreste o colaborare inclusiv cu producatorii autohtoni.
"Reprezinta o parte integranta a strategiei incurajarea furnizorilor Ford de a construi facilitati de productie in Romania. In acelasi timp dorim sa stabilim o cooperare cu companiile producatoare de componente deja existente in Romania. Ford doreste sa utilizeze cat mai multe servicii locale, in conditiile in care acestea indeplinesc standardele de calitate", a spus Fuchs.
Parlamentul Romaniei a aprobat luni un ajutor de stat in valoare de 143 de milioane de euro pentru Ford acordat de statul roman pentru perioada 2008-2012, care are ca obiectiv dezvoltarea regionala. "Ordonanta de urgenta a fost data de guvernul Tariceanu in septembrie 2008, dupa ce ajutorul de stat a fost aprobat de Comisia Europeana in luna aprilie a anului trecut, prin care se acorda un ajutor de stat in valoare nominala de 143 de milioane de euro pentru Ford Motor Company", au declarat oficialii Ford Romania. Presedintele Ford Europa, John Fleming, a discutat la finele lunii trecute in cadrul unei intrevederi cu premierul Emil Boc si cu presedintele Traian Basescu, problema garantarii de catre statul roman a unui imprumut de 400 mil. euro pe care Ford il va lua de la Banca Europeana pentru Investitii, pentru a sustine proiectul de dezvoltare prezentat in toamna anului 2007, la preluarea uzinei. Ford a preluat 72,4% din Automobile Craiova pentru 57 mil. euro si s-a angajat la investitii de 675 mil. euro. Primul pas in acest proiect a fost facut odata cu infuzia de capital de 250 mil. euro realizata de Ford la jumatatea lunii ianuarie, suma urmand sa fie utilizata pentru instalarea de noi linii de productie.