Ipotecarele au accelerat, depasind creditele de consum

Autor: Izabela Badarau 04.02.2009

Imprumuturile pentru locuinte luate de populatie au inregistrat in decembrie anul trecut un ritm anual de crestere mai accelerat - de 33,6%, fata de creditele de consum care au avansat cu 21,3%, luand in calcul soldurile exprimate in euro.

Piata imobiliara a fost inca in crestere in primele trimestre ale anului trecut si pana la inghetarea creditarii din toamna, iar romanii au mai contractat credite pentru locuinte ca urmare a relaxarii normelor BNR din 2007.
Valoarea creditelor ipotecare era la sfarsitul anului trecut cu 1,33 miliarde de euro mai mare decat in decembrie 2007.
BNR publica toate datele in moneda nationala, atat pentru creditele de consum, cat si pentru cele ipotecare. Luand in calcul deprecierea leului cu 10,25% din decembrie 2007 pana in decembrie 2008, cresterile la valorile exprimate in lei sunt mai ridicate. Creditele ipotecare sunt de obicei contractate in euro, iar cele de consum in lei, de aceea trebuie luate cu prudenta comparatiile dintre diferite categorii de credite exprimate in aceeasi moneda, spun analistii.
Ritmul de crestere al imprumuturilor pentru locuinte a fost in orice caz peste avansul creditelor de consum, din moment ce BNR include la categoria "credite de consum" si pe cele de consum cu garantii, care au in general tot scopul achizitiei unei locuinte.
Soldul creditelor de consum a ajuns la sfarsitul anului trecut la 18,5 miliarde de euro, in timp ce soldul creditelor pentru locuinte a ajuns la 5,3 miliarde de euro.
Analistii spun ca ritmul accelerat de crestere al creditelor ipotecare poate fi explicat si prin efectul de baza. Soldul creditelor ipotecare fiind de 3,5 ori mai mic decat cel al creditelor de consum, cresterea este mai mare cand se pleaca de la o baza mai mica.
Ponderea creditelor ipotecare era in decembrie 2008 de 22% din totalul creditelor acordate populatiei, dar o parte din creditele de consum au ca destinatie tot achizitia unei locuinte. Structura pe valute indica o pondere de 58% a creditelor acordate in euro.
Conform datelor centralizate de BNR, sunt judete unde creditele ipotecare detin o pondere de peste 24% din totalul creditelor acordate in judetul respectiv. In Capitala, ponderea este de 30%, Cluj - 27%, Timis - 26%, Constanta - 24%. Aceste judete au si in valoare absoluta un volum mai mare de credite ipotecare acordate fata de media la nivel national.
La polul opus, in judetele sarace s-au acordat mai multe credite de consum, ca pondere in total credite de retail acordate in judetul respectiv. Gorj, Caras-Severin si Calarasi sunt in top trei in functie de ponderea de credite de consum acordate - circa 90%.
Creditul neguvernamental a inregistrat in ultima luna din 2008 o noua scadere, pentru a doua luna la rand, in conditiile in care bancile au devenit mult mai restrictive in finantarile acordate. Creditul in lei a scazut in decembrie cu 2,4%, pana la un sold de 83,6 miliarde de lei (echivalentul a 21 de miliarde de euro). Soldul imprumuturilor in valuta, exprimat in euro, a coborat cu 1%, pana la echivalentul a 28,7 miliarde de euro, arata datele BNR.
Ritmul de crestere al creditului in valuta contractat de populatie a scazut astfel la 53% in decembrie, fata de 143% la inceputul lui 2008. Si creditarea in lei a incetinit, ritmul coborand la 22%, de la 43%.