Scandal pentru perimetrele disputate cu Ucraina: "Perimetrele concesionate nu se afla in zona disputata cu Ucraina... noile teritorii vor fi concesionate in circa un an"

Ziarul Financiar 04.02.2009

Intr-o declaratie data in exclusivitate pentru Gandul, presedintele Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale, Bogdan Gabudeanu, care a contrasemnat normativul prin care s-a confirmat concesiunea catre Sterling, arata ca perimetrele XIII Pelican şi XV Midia nu se afla in zona disputata cu Ucraina si castigata gratie deciziei de marti a Curtii Internationale de Justitie de la Haga.

"Pentru cei 9.700 de kmp abia acum vom demara procedurile in vederea concesionării”. Conform presedintelui ANRM, daca totul merge bine, noile teritorii romanesti vor fi efectiv concesionate in vederea exploatarii in circa un an de zile.

Declaratia sefului ANRM vine dupa ce presedintele comisiei de Industrii din Camera Deputatilor, Iulian Iancu, a solicitat, miercuri, Agentiei si MFP motivatiile care au stat la baza emiterii HG 1447 prin care este cedat firmei Sterling Resources dreptul de impartire a productiei zacamintelor din zona Pelican-Midia. Despre istoria perimetrelor Pelican si Midia cititi pe www.gandul.info.

O hotarare de guvern, numarul 1447, a fost adoptata in 12 noiembrie 2008 si este un act adiţional la Contractul de exploatare si impartire a productiei pentru perimetrele XIII Pelican si XV Midia, incheiat intre Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM), in calitate de concedent si Sterling Resources Ltd., in calitate de concesionar. Documentul este semnat de catre seful Cancelariei premierului, Dorin Marian, de presedintele ANRM Bogdan Gabudeanu, de ministrul Mediului Attila Korodi si de Catalin Doica, secretar de stat la Ministerul Economiei. Anexa hotararii este secreta.