Dosarele lui Nastase provoaca prima dezbinare majora in alianta guvernamentala PSD-PD-L

Autor: Iulian Anghel 04.02.2009

Comisia juridica a Camerei Deputatilor a decis ieri ca va intocmi un raport cu propunerea catre plenul acestei camere privind neinceperea urmaririi penale a deputatului PSD Adrian Nastase, o solutie neagreata insa de social-democrati care nu vor ca subiectul sa ajunga in plen in aceasta faza.

Potrivit legii raspunderii ministeriale, impotriva deputatilor care au facut parte dintr-un guvern (Nastase a fost prim-ministru intre 2000 si 2004) nu pot fi demarate procesuri de incepere a urmaririi penale fara avizul Camerei din care fac parte. Este o chestiune pur formala pentru ca procedurile judiciare isi urmeaza cursul, daca exista avizul si indiferent daca acesta este pozitiv sau negative. Numai ca legislatura trecuta deputatii au respins de doua ori cererea Parchetului General privind avizul in cazul Nastase, Camera cerand date suplimentare de la procurori. Nastase este cercetat in mai multe dosare, cel mai cunoscut fiind "dosarul Zambaccian" in care fostul premier este acuzat de coruptie.
PSD a amenintat ieri ca nu mai participa la sedintele Comisiei juridice din Camera Deputatilor, daca la vot nu este supusa o propunere a deputatilor partidului prin care se solicita din nou Parchetului General documente suplimentare.
"In caz contrar, deputatii PSD isi rezerva dreptul de a nu mai participa la sedintele Comisiei juridice, conduse de Daniel Buda", spune un comunicat de ieri al social-democratilor.
Daniel Buda este seful Comisiei, provine din
PD-L, partid care ieri in Comisia juridica a solicitat votarea unei recomandari pe care conducerea Camerei ar fi urmat sa o faca catre plen de incepere a urmaririi penale impotriva lui Nastase. Solicitarea a cazut la vot (au votat pentru noua deputati PD-L, zece deputati PSD au votat impotriva, iar deputatii PNL si UDMR au lipsit de la vot nevrand sa se amestece in aceasta poveste).
In aceste conditii, presedintele Comisiei a anuntat ca va fi intocmit un raport catre plen de neincepere a urmaririi penale in cazul Nastase. Social-democratii au fost insa nemultumiti de solutie, cerand sa se supuna la vot solicitarea ca Parchetul sa trimita Camerei noi documente, lucru care nu s-a intamplat. In aceste conditii, PSD a amenintat ca nu va mai participa la sedintele Comisiei juridice.
Procurorul general Laura Codruta Kovesi a cerut ieri Camerei sa se pronunte cat mai repede in plen asupra cererii de aviz in cazul Nastase.
"Pentru a solutiona acest dosar este important sa primim avizul pozitiv sau negativ pe care il asteptam de mult. Nu comentez solutia pe care a propus-o Comisia juridica, ci am o rugaminte catre Parlamentul Romaniei - sa se pronunte cat mai repede in plen", a sustinut Kovesi.