Anul acesta vor cumpara locuinte doar cei care au nevoie imediata sau vad oportunitati

Autor: Cristi Moga 05.02.2009

Decizia de a cumpara o locuinta a fost amanata in ultimele luni de majoritatea celor interesati, in asteptarea scaderii pretului apartamentelor, dar si din cauza
restrictionarii accesului la credite, care au devenit tot mai scumpe si accesibile unui numar tot mai mic al populatiei.
Cu toate acestea, mai multe sau mai putine, tranzactii imobiliare vor fi semnate si in acest an, desi semnalele din piata nu sunt foarte optimiste cu privire la o deblocare rapida a pietei.

"Anul acesta vor cumpara apartamente toti cei care isi dau seama ca pot sa profite de situatia pietei si sa achizitioneze apartamente si case la preturi
foarte bune. Un profil exact al cumparatorului nu se poate face, conteaza foarte mult ce calcule isi face fiecare si cat de mult si realist gandesc oamenii in perspectiva. Evident ca vor fi si cumparatori cu bani proprii, dar si cumparatori
cu credite“, apreciaza Ionut Bordei, head of residential department in cadrul companiei de consultanta imobiliara CB Richard Ellis Eurisko.

Constranse de lipsa lichiditatilor, o serie de companii de dezvoltare imobiliara ofera reduceri consistente de preturi si bonusuri, in special clientilor care sunt dispusi sa achite avansuri mai mari pentru a-si putea mentine fluxul financiar.
|n acelasi timp, o serie de companii au investit sume importante in achizitia de terenuri, insa nu vor incepe dezvoltarea acelor proiecte pana nu vand o buna parte din apartamentele aflate in stadii avansate de constructie.

"Cumparatorii sunt, pe de o parte, cei care cauta opor tunitati, iar pe de alta parte, cei care au nevoie si nu amana aceasta necesitate“, este de parere Georgiana Sandu, sales manager in cadrul departa men tului rezidential al firmei de consultanta imobiliara Neocasa.
|n ultimele doua luni ale anului trecut numarul tran zactiilor imobiliare de pe piata
locala a scazut cu apro ximativ 50%, in timp ce la nivelul intregului an ni velul a scazut cu 7%, fiind semnate 484.765 de tran zactii, potrivit datelor Uniunii Nationale a Nota rilor Publici.
„Anul 2009 este un an greu predictibil, cu multe elemente de incertitudine, iar piata imobiliara va evolua in stransa dependenta cu foarte multi factori. Tranzactii se vor realiza in continuare, dar este greu de estimat volumul acestora“, spune Alexandru Nitescu, manager al departamentului projects & investments din
cadrul firmei de consultanta imobiliara Regatta.

Nevoia de locuinte la nivelul Bucurestiului este considerata de catre consultanti in continuare ridicata, dar raportul dintre venituri si preturile apartamentelor arata ca locuintele din Capitala au devenit de aproape trei ori mai inaccesibile decat in urma cu sase ani.
„Cererea de locuinte noi a crescut in ultimii ani, nu a scazut, insa determinant pentru volumul cererii a fost cererea sustenabila, al carei volum a scazut dramatic odata cu introducerea noilor norme de creditare si care va inregistra evolutii spectaculoase atunci cand normele de creditare se vor imbunatati sau inrautati. Spre norocul unora dintre dezvoltatori nici volumul ofertei nu a fost atat de ridicat, astfel ca scaderea inregistrata la nivelul cererii nu a adus si scaderi
spectaculoase de pret“, mai spune Nitescu de la Regatta.

Pe de alta parte, consultantii Euroest apreciaza ca o gama larga de persoane ar putea deveni cumparatori de locuinte in acest an, incluzand in aceasta categorie atat clientii care au neaparata nevoie de o locuinta, fondurile de investitii straine, care vor fi insa mai selective decat in ultimii ani, precum si investitorii care au
vandut in momentele de varf ale pietei sau cei care merg „contra curentului“, cu intentia de a cumpara active la preturi subevaluate.
Evolutia preturilor la locuinte va fi una descendenta, cel putin pe termen scurt, in
conditiile in care piata financiara nu da semne de redresare, iar la actualul nivel al dobanzilor, costul creditelor ipotecare este extrem de ridicat.
Preturile apartamentelor vechi au inceput sa scada inca din primavara anului trecut, nivelul mediu al deprecierii fiind de 27%, potrivit indexului imobiliar realizat
de ZF, pe baza ofertelor de pe site-ul anuntul.ro.

Scaderea numarului de tranzactii a provocat o reactie in lant, astfel ca lucrarile la mai multe proiecte au fost oprite, in timp ce dezvoltatorii nu au mai inceput constructia la alte ansambluri din toamna anului trecut.
Cresterea pietei constructiilor din ultimii ani, cu doua cifre, a sustinut de altfel si cresterea economica, iar blocarea pietei va avea efecte si in PIB-ul din acest an, in conditiile in care previziunile pentru cresterea economica din acest an arata un avans de 2,5%, potrivit Comisiei Nationale de Prognoza.
|n conditiile in care
investitorii privati se arata reticenti in a incepe anul acesta dezvoltarea unor proiecte noi, statul, prin intermediul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Locuintei, isi propune sa inceapa anul acesta lucrarile de constructie la 18.700 de apartamente in toata tara, care ar putea compensa intr-o oarecare masura restrangerea activitatii dezvoltatorilor.
Doi dintre dezvoltatorii cu cele mai agresive planuri anuntate pentru piata rezidentiala - Copper Beech si Africa Israel - care au cumparat terenuri pentru realizarea a peste 30.000 de locuinte in Bucuresti si in imprejurimi, si-au amanat programul de investitii pentru un termen limitat de imbunatatirea conditiilor de pe piata si reluarea creditarii.
Lista companiilor care si-au ajustat planurile de extindere pe segmentul rezidential cuprinde si firmele Conarg, Ablon, Fabian, Sigma sau European Future Group, care la randul lor au planuri pentru realizarea a catorva mii de
locuinte.

Cu toate acestea, pentru acest an dezvoltatorii au anuntat finalizarea a aproximativ 10.000 de locuinte noi in Bucuresti si in imprejurimi, in proiecte precum Cosmopolis, in localitatea Stefanestii de Jos, Asmita Gardens, pe splaiul
Unirii, Romfelt Plaza, Rose Garden sau Planorama in Colentina, Rasarit de Soare sau Citadella in Titan.
Desi toate aceste proiecte sunt intr-un stadiu avansat de constructie, consultantii sunt sceptici cu privire la finalizarea integrala a acestor proiecte, pe fondul lipsei de lichiditati putand asista si la alte blocari de proiecte.