Cum a ajuns Planoil, un distribuitor de carburanti, la incasari de peste 100 mil. euro in opt ani

Autor: Mirabela Tiron 05.02.2009

Una dintre cele mai mari firme de distributie de carburanti de pe piata, Planoil, care are venituri de peste 100 de milioane de euro, este foarte putin cunoscuta pe piata romaneasca.



Ovidiu Ciocodeica, 37 de ani, a reusit sa aduca firma de distributie de produse petroliere Planoil, pe care a infiintat-o in Bucuresti in 2001, la o cifra de afaceri de circa 130 de milioane de euro anul trecut, alegand sa furnizeze in urma cu trei ani doar produsele companiei Lukoil Romania catre clienti companii.

La vremea demararii afacerii, compania Planoil distribuia produse petroliere pentru clientii care cumparau en-gros nu doar de la partenerul Lukoil, dar si de la ceilalti jucatori de pe piata.
"Cumparam carburanti de la cine avea oferta mai atractiva si ii vindeam celor care aveau un consum mare de aceste produse. Ulterior, in 2006 m-am concentrat exclusiv asupra furnizorului Lukoil, ceea ce s-a dovedit a fi o alegere buna si prin discounturile pe care le-am primit", a spus Ciocodeica, care avea 29 de ani cand a inceput afacerea.
Ciocodeica mai detine jumatate din actiuni la compania Planoil Industries care face comert cu combustibili lichizi, solizi si gazosi si 15% la Bravo Consult. Planoil Industries, care a fost inclusa dupa bilantul din 2007 in topul companiilor cu cele mai mari cifre de afaceri, va incheia anul 2008 cu o cifra de afaceri de circa 110 milioane de euro fata de 96 de mil. de euro in 2007, potrivit aprecierilor lui Ciocodeica.
"In domeniul petrolier sunt multe activitati evazioniste, din cauza faptului ca cea mai mare parte din pret este data de taxe. Sunt multe firme care ofera marfuri contrafacute ce sunt mai ieftine, dar care nu vor exista mult pe piata", a declarat el.
Compania Planoil asteapta o cifra de afaceri de 130 de milioane de euro pentru anul trecut, de trei ori mai mult fata de anul anterior, avand doar 16 angajati.
"Cresterea de trei ori a cifrei de afaceri se explica prin faptul ca in 2008 am oferit clientilor companii produse cu plata la termen mai mare de 30 de zile, atragand astfel un numar mai mare de clienti. Majorarea veniturilor s-a datorat astfel continuitatii in furnizare, fiind un distribuitor important al Lukoil", a declarat Ovidiu Ciocodeica, director general si unic actionar al companiei Planoil, care a vandut anul trecut 150.000 de tone de carburanti.
Profitul pe care il asteapta compania pe 2008 este de 1,6 milioane de euro (7 mil. lei). Cei mai importanti clienti cu care lucreaza compania sunt firme din constructii, firme de transport, firme din agricultura, proprietari de benzinarii. Toti clientii cu care lucreaza sunt companii private, nu exista niciun client companie de stat.
"Noi distribuim catre consumatorii finali persoane juridice (clienti en-gros) motorina si benzina. Printre clienti se numara compania care face comert cu produse feroase si neferoase si materiale pentru constructii Izometal, compania care comercializeaza anvelope pentru autoturisme D.S Tofan, firmele de constructii Prescon Brasov si altii", a spus el.
Printre concurentii Planoil pe aceasta piata se numara Rompetrol Downstream SA, Petrom, Unicom Holding SA, Oscar Downstream SRL, potrivit directorului general.
In aceasta industrie sunt foarte importante flexibilitatea si promptitudinea in livrari.
"Daca o comanda la un mare producator este onorata in minimum 24 de ore, in cazul nostru ea poate fi onorata si in trei ore deoarece nu ne confruntam cu birocratia marilor companii", a spus el.
Planoil intentioneza sa creasca numarul de clienti si implicit si volumele livrate prin achizitionarea si oferirea clientilor unor statii mobile de carburanti.
"Prin aceasta activitate vom reusi atat atragerea de noi clienti (in principal clienti de talie mica si medie), precum si fidelizarea acestora si a unora dintre cei vechi", a declarat el.
In plus, compania are in vedere oferirea unor termene de plata flexibile, in functie de specificul clientilor. "De exemplu, la companiile de constructii, incasarile se efectueaza intr-un termen mai mare", a spus el.
Planoil mai planuieste sa dezvolte reteaua de distribuitori zonali in vederea unei gestionari mai eficiente a clientilor, dar si investitii intr-un depozit.
In ceea ce priveste furnizorii de alte servicii cu care mai lucreaza compania se numara EURIAL Leasing , BCR Leasing si Porsche Leasing.
Pentru anul in curs compania asteapta scaderi ale consumului de carburanti din partea clientilor companii, dar nu si o scadere a cifrei de afaceri.
"Din punctul de vedere al consumului ne asteptam la o scadere de 10%, insa ne bazam pe atragerea clientilor concurentilor pentru majorarea veniturilor si cresterea volumului la 200.000 de tone de carburanti", a spus el.