Cele mai importante evenimente de astazi. Vizionati si Slideshow

Ziarul Financiar 05.02.2009

Click aici pentru a vizualiza slideshow-ul

1. Boc trimite Parlamentului proiectul de Buget pe 2009. Salariile demnitarilor, inghetate la nivelul anului 2008. Proiectul de buget pentru 2009 a fost aprobat de Guvern si va fi trimis, vineri, in Parlament, a declarat, joi, premierul Romaniei, Emil Boc.

Cu ocazia prezentarii proiectului de buget pentru anul 2009, premierul Romaniei a declarat ca salariile demnitarilor vor fi inghetate la nivelul anului 2008.

2. Marian Sarbu, ministrul Muncii: Contributiile la sistemul de pensii private obligatorii raman la 2%. Contributiile la sistemul de pensii private obligatorii au ramas in proiectul adoptat de Guvern la nivelul de 2%, in loc de 2,5% dupa cum era prevazut de legislatie pentru 2009, a declarat pentru ZF ministrul muncii, Marian Sarbu.

Marian Sarbu a spus ca "nu stie daca se mai poate interveni in anularea acestei masuri". Proiectul de buget urmeaza sa fie aprobat de Parlament, etapa in care ar putea interveni modificari.

3. Munca la negru, 50,8% din economia nefiscalizata. Munca la negru constituie cea mai importanta parte a economiei nefiscalizate, reprezentand 50,8% din aceasta in primele noua luni din 2008, se arata intr-un raport al Ministerului Finantelor.

Taxarea economiei "subterane" ar fi adus anul trecut venituri bugetare potentiale de peste 58 mld. lei, reprezentand 11,3% din PIB, din care o suma de 29,5 mld.lei ar fi putut fi obtinuta din impozitarea muncii la negru.

Ponderea economiei neobservate in PIB s-a majorat de la 14,5% în anul 2004 la peste 21% în anul 2008, potrivit unui raport al Ministerului de Finante.

4. Circa o treime din deficitul bugetar din 2009 va fi acoperit din surse externe. Autoritatile vor imprumuta in acest an 1,12 mld. de euro (4,46 mld. lei) din surse externe pentru finantarea deficitului bugetar, urmand ca diferenta sa fie acoperita din resurse interne, potrivit unui document realizat de Ministerul Finantelor.

Astfel, de pe pietele externe vor fi atrase sume reprezentand 37,9% din total, iar de pe piata interna va fi acoperit 58,8% din necesarul de finantare.

Deficitului bugetar pentru 2009 este estimat la 11,78 mld. lei (circa 3 mld. euro).

5. Sterling Resources are dreptul de exploatare a resurselor dupa decizia de la Haga. Boc spera sa schimbe conditiile din contract. S-a obtinut de la firma Sterling Resources acordul pentru ca datele din acest contract sa fie facute publice. Anexa va fi publicata pe site-ul ANRM.

Conform anexei din contractul Sterling, dupa pronuntarea definitiva si irevocabila a Curtii de la Haga, Sterling Resources va avea dreptul de exploatare a resurselor.

Surse guvernamentale au declarat ca premierul a aratat, in discutia din sedinţa Guvernului, ca o clauza speciala face ca anularea contractului sa fie foarte dificila, dar s-a decis ca juristii Guvernului sa caute o solutie pentru modificarea anumitor clauze.