Nutiu, Argillon: Criza financiara va întarzia investitiile cu trei ani

Autor: Laurentiu Cotu 05.02.2009

Conducerea companiei Argillon Romania, producator de izolatori din portelan de medie si înalta tensiune, a anuntat ca investitia în valoare de 3 mil. euro în vederea retehnologizarii fabricii de la Turda va fi prelungita pana în 2011. Compania a investit în ultimii trei ani de zile 10 mil. euro în dezvoltarea capacitatilor de productie ale fabricii din judetul Cluj.



 
Compania Argillon Romania a demarat anul trecut un program investitional de aproximativ 3 mil. euro pentru retehnologizarea fabricii de la Turda, proiect care trebuia finalizat pana în 2010. Din cauza crizei financiare, investitia va fi prelungita cu cel putin un an de zile.
„Efectele crizei financiare sunt resimtite si de noi în ceea ce priveste derularea proiectelor investitionale, însa speram ca în urmatorii trei ani de zile sa finalizam aceasta investitie. Nu am disponibilizat angajati si nici nu intentionam sa facem acest lucru, ne mentinem în continuare la un numar de 460 de salariati’’, a declarat pentru ZF Transilvania Sorin Nutiu, director general al Argillon Romania.
La sfarsitul anului trecut, divizia europeana a grupului american Lapp Insulator, compania Lapp Insulator GmbH &Co.KG, cu sediul în localitatea Wunsiedel din Germania, producator de izolatori din portelan si compozit pentru liniile de transport al energiei electrice, a achizitionat firma Argillon Romania, parte a grupului Argillon GmbH din Germania. Alaturi de Argillon Romania, au fost achizitionate si punctele de productie Argillon GmbH din Redwitz, Germania, si Jedlina Zdroj, Polonia, oficialii companiei germane nedorind sa faca înca publica valoarea tranzactiei.
„Incepand de luna viitoare ne vom schimba denumirea companiei în Lapp Insulator Romania. Grupul Lapp Insulator, din care si firma noastra face parte, detine sapte puncte de productie, doua în SUA, doua în Germania, un punct de productie în Polonia, unul în Romania, iar altul în Republica Populara Chineza. Domeniul principal de activitate al Lapp include izolatori de ceramica si compozit pentru aplicatii în intervalul 15 kV pana la 1.100 de kV’’, spune Sorin Nutiu. Potrivit reprezentantilor fabricii de la Turda, compania nou consolidata va ajunge la vanzari anuale de 100 mil. de euro si peste 1.300 de angajati.
„Exploatarile Argillon de izolatori si alumina reprezinta un supliment pentru întreprinderile Lapp T&D cu activitati de transport si distributie si OEM, producator de echipamente. Planurile noastre de dezvoltare si investitii nu vor fi afectate de achizitionarea Argillon Romania de catre Lapp Insulator GmbH’’, a spus director general al Argillon Romania.
Conducerea Argillon Romania estima anul trecut o cifra de afaceri pentru 2008 de 14 mil. euro, în crestere cu peste 16% fata de anul precedent, cand vanzarile companiei din Turda au fost de 12 mil. euro. Tot anul trecut, reprezentantii Argillon Romania spuneau ca intentioneaza ca într-o perioada de trei ani de zile sa majoreze cu 25% vanzarile companiei din Turda. Conform oficialilor Argillon, în urmatorii ani de zile fabrica va functiona la 85% din capacitate, fata de 70% în prezent.
Potrivit reprezentantilor Argillon Romania, fabrica din Turda are o importanta foarte mare în afacerile grupului, în conditiile în care celelalte fabrici nu pot produce unele tipuri de izolatori din cauza lipsei de echipamente.
Anul trecut, peste 95% din productia realizata în Romania a fost destinata exportului, principalele piete fiind Europa de Vest si America de Nord. Argillon Romania intentioneaza ca în perioada urmatoare de timp sa-si dezvolte afacerile si în Ungaria, Cehia si Turcia.
„Planurile noastre de dezvoltare prevad abordarea unor noi piete din Europa si nu suntem interesati în a extinde afacerile pe piata interna, deoarece aceasta este în scadere. Suntem pregatiti oricand sa intram pe piata autohtona de izolatori din portelan, în momentul în care aceasta va cere produsele noastre’’, a afirmat director general Argillon Romania. La fabrica din Turda lucreaza 460 de persoane, aici producandu-se în prezent peste 100 de tipuri de izolatori de înalta tensiune.
Concernul german Argillon GmbH a achizitionat fabrica din Turda, judetul Cluj, în anul 2004 si în acelasi an s-au investit aproximativ 300.000 de euro în capacitatile de productie. Inainte de preluarea fabricii de la Turda, aici se produceau lunar sub 1.000 de bucati de izolatori, iar compania nu depasea o cifra de afaceri de 1,3 milioane de euro.
In 2007, actionarul majoritar al grupului Argillon GmbH, fondul de investitii american KKR (Kolberg Kravis Roberts & Co) a vandut pachetul majoritar de actiuni catre grupul britanic Johnson Matthey plc, valoarea tranzactiei fiind de 214 milioane de euro. In prezent, Argillon Romania a fost preluata de compania Lapp Insulator GmbH &Co.KG, cu sediul în localitatea Wunsiedel din Germania, producator de izolatori din portelan si compozit pentru liniile de transport al energiei electrice. Inainte de a fi achizitionata de concernul german, firma din Turda se numea Izocer S.A. si exista pe piata din anul 1991.