Cartea de istorie

Ziarul Financiar 04.02.2009

 

 

Vlad Georgescu

 

Politica si istorie

 

Cazul comunistilor romani, 1944-1977

Editura Humanitas
Cartea apatine istoricului care a ajuns director al Sectiei Romane de la Radio Europa Libera si evidentiaza trei trasaturi ale istoriei de partid in perioada comunista: desi se pretinde marxista, istoria remodelata de comunisti este antimarxista si fara o justificare filosofica serioasa; maniile protocroniste au deformat intr-atat perspectiva asupra trecutului, incat istoriografia a devenit antistiintifica; interpretarea istoriei intr-o maniera festivista este antipatriotica. Editie ingrijita si postfata de Radu Popa.
 

 

 

Silviu Negut, Ion Nicolae, Horia C. Matei

 

Capitalele statelor Europei

 

Mica enciclopedie

Editura Meronia
46 de orase cu datele generale, istoria, aspectul urbanistic si activitatile lor, monumentele si atractiile turistice, personalitatile legate de oras. O mica enciclopedie extrem de utila pentru oricine e dornic sa afle cateva ceva despre Europa in care traim.
 

 

 

Graziella Doicescu

 

Captivantul Bucuresti interbelic

Tablete
Editura Vremea
Mai e ceva de spus despre Bucurestiul de odinioara? Desigur. Nu stim inca totul despre: frizeri si frizerii, florarese, ursari, zlatari, rudari, simigerii, gogoserii, cafegii si castane coapte, gradini de vara, cabarete si baruri, moda, animatia de pe Lipscani si sumedenie de alte lucruri care nu inceteaza sa ne fascineze. Minutios si sistematic, autoarea isi ordoneaza materia in jurul acestor teme, ca si cum ar avea de construit un dictionar, dar unul aparte, personal, fiindca totul este vazut prin prisma amintirilor proprii.