Bursa de la Bucuresti a scazut cu 20% in ianuarie pe mana marilor investitori locali

Autor: Andrei Chirileasa 09.02.2009

Persoanele juridice rezidente, care cuprind atat investitorii institutionali locali, cat si firmele controlate de unii dintre principalii investitori romani pe Bursa, au realizat in ianuarie vanzari nete de 3 mil. euro, reprezentand 6% din valoarea totala a tranzactiilor realizate in piata, de 50 mil. euro.

Investitorii straini, considerati de unii brokeri responsabili pentru scaderile puternice de luna trecuta, si-au redus activitatea la jumatate comparativ cu luna decembrie, insa au fost cumparatori neti, cu un sold pozitiv de 1,6 mil. euro, potrivit statisticilor BVB.
Investitorii locali persoane fizice au fost cei mai activi, realizand aproape jumatate din rulajul lunii trecute.
Principalii indici ai Bursei de la Bucuresti au pierdut in ianuarie peste 20%, scadere apropiata de cea din ianuarie 2008, cand investitorii straini au scos 57 mil. euro de pe Bursa.
Investitorii straini au realizat in ianuarie achizitii in valoare de 13 mil. euro, la jumatate fata de luna decembrie, in timp ce vanzarile acestora au fost de 11,4 mil. euro, tot cu 50% mai mici decat in luna precedenta. In comparatie, in ianuarie 2008 strainii vindeau de 119 mil. euro si cumparau actiuni romanesti de 62 mil. euro, in timp ce rulajul total era de 278 mil. euro, de cinci ori si jumatate mai mare decat luna trecuta.
Investitorii romani persoane juridice, care au fost singurii vanzatori neti in ianuarie, cuprind si firmele din Galati pe care conducerile SIF Moldova si SIF Oltenia le-au raportat ca actionand in mod concertat cu omul de afaceri Catalin Chelu. Firmele respective au vandut in ianuarie actiuni ale celor doua SIF-uri in valoare de aproape 3 mil. lei (700.000 de euro), adica 23% din vanzarile nete ale persoanelor juridice rezidente, potrivit raportarilor publicate pe Bursa. La SIF2, firmele din Galati au vandut 5 mil. actiuni, din totalul de 25 milioane de actiuni tranzactionate in ianuarie, actiunile pierzand 26%.