Mercer: In multinationale salariile cresc cu 7%

Autor: Alina Pahoncia 08.02.2009

Angajatorii din multinationale vor creste salariile in medie cu 7% in acest an, cu patru procente sub estimarea facuta in luna iunie a anului trecut, potrivit unui update realizat luna trecuta de compania de consultanta in resurse umane Mercer la studiului salarial Total Remunerations Survey.

Datele au fost colectate in intervalul 15 - 31 ianuarie, pe un esantion de 55 de companii, majoritatea multinationale, din domenii ca FMCG, industrie grea, banking, servicii, materiale de constructii, asigurari sau IT.
In luna iunie a anului trecut, angajatorii estimau ca vor creste salariile cu 11% in 2009, iar in ianuarie 20% din companii au redus din cresterile salariale bugetate la jumatatea anului trecut.
Cele mai mici procente de crestere sunt avansate de domenii afectate de criza, cum sunt sistemul bancar si industria grea.
"Cel mai putin afectate din punctul de vedere al scaderii previziunilor de crestere salariala par a fi companiile din FMCG, care mizeaza probabil atat pe mentinerea elementelor de baza ale consumului, cat si pe unele alinieri de structura salariala interna, si cele din industria materialelor de constructii", spune Oana Datki Botolan, country manager al Consulteam, partenerul pe piata locala al Mercer.
Numarul companiilor care intentioneaza sa faca disponibilizari in acest an a crescut de aproape cinci ori fata de lunile mai-iunie ale anului trecut, de la 7%, la 32%. Si numarul companiilor care aveau previzionate angajari la jumatatea anului trecut a scazut la jumatate in ianuarie. Daca in mai-iunie 2008, 73% din angajatori declarau ca au in plan recrutari pentru acest an, in ianuarie, numarul acestora s-a injumatatit, pana la 39%.
Doar 41% din companii au declarat ca mentin bugetele de HR aprobate anul trecut, in timp ce 36% au redus bugetele planificate initial. "Proiectele de HR pot primi mai putini bani atata timp cat nu sunt legate de crearea unui sistem integrat de HR", adauga Botolan.
Angajatorii au reevaluat in ianuarie si planurile de formare a angajatilor, astfel ca 40% au redus din bugetul alocat pentru training in acest an, iar 23% au redus din bugetele alocate furnizorilor de servicii externe.