Oamenii de afaceri cer "mediator de credite"

Autor: Miruna Lebedencu 09.02.2009

Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) propune numirea, cu acordul Guvernului, ARB si BNR, a unui „mediator de credite”, masura care in opinia intreprinzatorilor a fost instituita cu succes de catre guvernul francez inca din octombrie 2008.

Prin acesta masura Franta a reusit sa pastreze cca 30.000 de locuri de munca, salvand de la faliment cca 1.200 firme din cele peste 4.000 care s-au adresat „mediatorului de credite, sustin oficialii AOAR.

Membrii Asociatiei Romane a Bancilor au lansat anul trecut un proiect pentru infiintarea Mediatorului Bancar care avea ca termen de infiintare toamna anului trecut. Proiectul prevedea compensatii maxime reprezentand echivalentul a 50.000 de euro pentru clientii persoane fizice sau firme mici care au suferit o pierdere sau o alta inconvenienta din cauza serviciilor unei banci.

Reprezentantii Asociatiei sustin punerea in discutia Consiliului de Administratie al BNR a unor masuri realiste de a extinde de la 90 la 150 zile termenul considerat ca reprezentand intarziere a achitarii de catre debitor a unei rate aferente unui credit, ceea ce va oferi posibilitatea bancilor de a proceda la reesalonarea platilor pentru clientii afectati in mod demonstrat de criza financiara.