Boc anunta in Camera Deputatilor masurile pentru sprijinirea IMM-urilor

Autor: Doina Anghel 09.02.2009

Mentinerea cotei unice de impozitare de 16% si simplificarea legislatiei privind accesarea fondurilor europene sunt printre masurile enumarate de premierul Emil Boc in fata deputatilor la dezbatarea publica privind IMM-urile.

Boc a declarat ca Guvernul are in vedere sa investeasca masiv in infrastructura, aceasta fiind cea mai importanta masura anticriza, masura care va duce la la crearea de noi locuri de munca.

El a spus ca 10,2 miliarde euro (20% din bugetul de stat) vor merge la investitii in 2009, infrastructura fiind "marea miza a bugetului".

Neimpozitarea profitului reinvestit si achitarea datoriilor catre agentii economici sunt alte masuri amintite de premier.

Conform acestuia, nivelul datoriilor catre agentii economici se ridica la 2,1 miliarde euro din care Guvernul a achitat deja 30%.

In ceea ce priveste accesarea fondurilor europene, premierul a criticat birocratia si procedurile lungi de aprobare a actelor necesare, afirmand ca la unele solicitari angajatii guvernului nu raspund decat in 30-40 zile, in timp ce pentru aprobarea fondurilor europene este nevoie de 6 luni.

Boc a mai spus ca Guvernul va capitaliza CEC si Eximbank, iar la CEC se va constitui un fond special pentru finantarea IMM-urilor. De asemenea, va fi operationalizat un fond de garantare a creditarii IMM.

Programul "Rabla" va contribui de asemenea la sprijinirea activitatii IMM-urilor, in viziunea premierului.

La randul sau, ministrul pentru IMM-uri, Constantin Nita, a anuntat de la tribuna Parlamentului ca saptamana trecuta au fost semnate 22 de contracte pentru finantarea europeana, urmand ca pana la sfarsitul lunii sa fie semnate 10 din cele 1700 de proiecte in valoare de 172 milioane euro aflate in gestiunea sa.

El a mai spus ca legea agentiilor publice trebuie modificata astfel incat procedurile de accesare a fondurilor sa ajunga la 35-40 de zile fata de 210 de zile , cat dureaza in prezent.

Nita a mai anuntat ca ministerul va deschide 5 reprezentante economice in strainatate la Chisinau, Moscova, Beijing, Mumbai si Cairo. Acestea vor reprezenta interesele economice ale oamenilor de afaceri romani, in incercarea de a recupera pietele.