Ministrul finantelor le-a spus bancherilor ca si statul are nevoie de bani

Autor: Claudia Medrega 09.02.2009

Minsterul Finantelor doreste sa aiba un parteneriat si o buna colaborare atat cu Banca Nationala, cat si cu bancile comerciale, si nu vrea ca prin masurile pe care intentioneaza sa le ia sa afecteze obiectivele pe termen mediu ale Romaniei, respectiv calendarul de aderare la zona euro, a declarat Gheorghe Pogea, ministrul finantelor publice.

"Va trebui sa conjugam efectele de finantare ale economiei reale cu planul conjugat la nivel european", a spus ministrul finantelor.
Intentia Guvernului este ca investitiile publice sa fie o prioritate, nu doar declarata si fixata in buget, ci una finantata la timp si la costuri adecvate, potrivit lui Pogea. Ministrul finantelor invita bancile sa-si analizeze strategiile si proiectele investitionale, sustinand ideea colaborarii autoritatilor cu bancile, atat in ceea ce priveste accesarea fondurilor europene, cat si in privinta proiectelor de investitii.
El a subliniat credibilitatea sistemului bancar si rolul de polarizator in societate.
Referindu-se la buget, Pogea a mentionat ca a fost elaborat intr-un cadru care presupune patru obiective principale, printre care limitarea scaderii cresterii economice in Romania si protejarea intereselor economice ale populatiei. "Protejarea intereselor economice ale populatiei depinde si de Ministerul Finantelor, si de banci, si de populatie. (...) Bugetul este unul potrivit, nu de criza. Incearca sa aduca Romania in normalitate. Este un buget pentru sprijinirea economiei reale, pentru consolidarea increderii investitorilor si un inceput pentru consolidarea fiscala."
Potrivit lui Pogea, cel mai important deficit din prezent sunt restantele pe care le are statul fata de sectorul privat. "Avem inca o viteza mica de decontare a facturilor si avem blocaje la nivelul ordonatorilor principali de credite."
Guvernul a platit in perioada 26 ianuarie-5 februarie facturi restante catre sectorul privat de 1,2 mld. lei. "Doua miliarde de euro reprezinta facturile care sunt la scadenta. Cel mai important lucru pe care trebuie sa il faca statul este sa-si onoreze obligatiile pentru ca multe dintre acestea se deruleaza prin sistemul bancar. (...) Oricine blocheaza accesul banilor publici datorati sectorului privat va raspunde intr-un fel sau altul", a declarat ministrul.
Pe de alta parte, Pogea a aratat ca unul dintre obiectivele Guvernului in acest moment este eliminarea cat mai rapida a incertitudinilor din piata.
"Din punctul de vedere al Guvernului si al Ministerului de Finante, trebuie sa ne concentram mai putin pe pericol si mai mult pe solutii. Exista o incertitudine pe care noi nu avem voie sa o mentinem prea mult", a mai spus Pogea.