General Motors concediaza 10.000 de angajati si taie pana la 10% din salarii pentru a face pe plac autoritatilor

Ziarul Financiar 10.02.2009

Cel mai mare producator american de automobile, General Motors, va concedia 10.000 de muncitori de la uzinele detinute in lume si va reduce salariile angajatilor din segmentul administrativ cu pana la 10%, ca parte a unui program de reducere a cheltuielilor si pentru a pastra un ajutor guvernamental de 13,4 miliarde de dolari, scrie Bloomberg.

Majoritatea disponibilizarilor vor fi efectuate incepand din luna mai, circa o treime din acestea vizand angajatii din SUA, a anuntat astazi compania cu sediul la Detroit.

Anuntul vine la doar o zi dupa ce Bloomberg anunta ca General Motors si Chrysler ar putea fi obligati de guvernul Statelor Unite sa isi declare falimentul pentru a garanta ca vor returna imprumuturile in valoare de 17,4 miliarde de dolari (13,4 mld. euro) de care au beneficiat din fonduri guvernamentale.

Executivul de la Washington a angajat o companie de avocatura pentru a-si asigura intaietatea atunci cand cei doi producatori auto vor incepe sa isi plateasca datoriile, au anuntat saptamana trecuta doua surse apropiate situatiei. In cazul in care oficialii guvernului american nu vor reusi sa ajunga la un acord avantajos care sa schimbe ordinea in care urmeaza sa se faca plata datoriilor acumulate de General Motors si Chrysler, ei pot forta cele doua companii sa isi declare falimentul, aceasta fiind principala conditie pentru ca ele sa beneficieze in continuare de asistenta financiara din partea statului