Sommering merge in Dubai si Kazahstan pentru contracte

Autor: Catalin Lupoaie 12.02.2009

Sommering Install, una dintre cele mai mari companii de instalatii de pe piata locala, intentioneaza sa se extinda anul acesta in strainatate, tintele principale fiind Dubai si Kazahstan, locatii unde piata constructiilor este in continuare in dezvoltare.

Compania estimeaza pentru acest an consolidarea cifrei de afaceri la nivelul din 2008, de circa 25 de milioane de euro, cand businessul s-a dublat de la 13 milioane de euro in 2007.
"Vrem ca anul acesta sa obtinem cel putin un contract in strainatate, fie de proiectare, fie de executie. Deja ne interesam de modalitatile in care putem patrunde anul acesta in Kazahstan sau Dubai. In luna martie vom participa la un targ imobiliar in Kazahstan, unde speram sa stabilim primele contacte cu dezvoltatorii de acolo", a declarat Rudolf Sommer, directorul general si proprietarul Sommering Install.
In ceea ce priveste activitatea pe piata locala, toate proiectele de lucrari ale firmei au fost suspendate temporar, cauza principala fiind lipsa finantarii din partea dezvoltatorilor. Proiectele oprite temporar sunt Chitila Residenz, BelleVue Residence Brasov si Global City.
"Anul acesta va fi foarte greu, pentru ca de la inceputul anului s-au anuntat suspendarile proiectelor la care lucram, insa acestea nu vor fi reziliate, lucrarile urmand sa fie reluate intr-un termen de circa 86 de zile potrivit contractului", explica Sommer. Compania a depus oferte in acest an pe segmentul de office si retail din Bucuresti si pe cel hotelier in Cluj, contracte care vor mentine businessul Sommering la nivelul din 2008.
"Pentru noi criza financiara nu reprezinta decat o sperietura din partea investitorilor, insa am trecut prin moment si mai grele. Criza a fost in ultimii doi ani, cand nu reuseam sa angajam oamenii de care aveam nevoie. In plus, primeam circa 10 cereri de credite pe zi din partea angajatilor, care au acum un nivel de indatorare de circa 70%", spune Sommer.
Lucrarile de instalatii si racorduri ale instalatiilor ocupa circa 30% din piata constructiilor, echivalentul a circa 4 mld. euro, potrivit estimarilor companiei. Sommering Install a fost infiintata in 1995 si asigura servicii integrate de proiectare, executie, service/mentenanta in domeniul instalatiilor.
Compania are o baza de productie in Tunari, Ilfov, desfasurata pe o suprafata 1.600 mp si care a necesitat pana in prezent investitii de circa trei milioane de euro.
Printre proiectele cele mai importante ale companiei se numara Baneasa Shopping City, Washington Residence, Bucharest Business Park si cladirea ambasadei Germaniei.