SUMMIT-UL G7: Protectionismul trebuie evitat iar China este aliatul Occidentului in lupta impotriva crizei

Ziarul Financiar 15.02.2009

Protectionismul care a urmat crizei din anii 30 trebuie evitat iar principiile comertului liber trebuie respectate, sunt concluziile la care au ajuns liderii celor mai puternice sapte state industrializate din lume, reuniti in acest weekend la Roma, scrie presa internationala.

Sceretarul Trezoreriei SUA, Timothy Geithner, i-a reasigurat pe omologii sai din cadrul Grupului in privinta mentinerii planului guvernamental de salvare a sectorului financiar, reprezentantul american fiind la randul lui indemnat sa intensifice eforturile pentru eliminarea activelor toxice si revitalizarea creditarii, scrie Bloomberg.

La discutiile de la Roma s-a observat si o "indulcire" accentuata a criticilor aduse Chinei, intr-o schimbare care reflecta nevoia Occidentului pentru ajutorul de la Beijing in lupta impotriva crizei, potrivit The Wall Street Journal. Astfel, la doar o saptamana dupa ce acuza autoritatile chineze de manipularea monedei nationale pentru a obtine un avantaj in comertul extern, Timothy Geithner a laudat sambata Beijingul pentru "rolul important pe care l-a jucat in stabilizarea sistemului financiar international".

Ministrii de finante au mai cerut, de asemenea, reformarea Fondului Monetar International (FMI), argumentand ca actuala criza a aratat slabiciunea sistemului financiar global.
“Suntem de acord ca un FMI reformat este crucial pentru a raspunde eficient si mai flexibil actualei crize”, a aratat un comunicat comun al G7.

Reprezentantii celor mai industrializate sapte state au avertizat cu privire la criza financiara, care “este astepata sa persiste de-a lungul intregului an 2009”.
In ceea ce priveste actiunea de salvare a sistemului bancar, ministrul britanic de finante Alistair Darling a declarat ca fiecare guvern va face tot ce e posibil pentru a-si salva bancile prin identificarea pierderilor si ale activelor toxice.

“Nu exista un plan unic care sa fie bun pentru toata lumea”, a declarat acesta, adaugand ca cele mai lungi discutii de la summit au fost pe acest subiect, potrivit FT.
Ministrii au mai discutat de asemenea despre reformele pe termen scurt pentru pietele financiare – ceea ce ministrul italian de finante Giulio Tremoti a descris ca fiind “o noua ordine globala”.