Raiffeisen International: minus 10% pe bursa de la Viena din cauza expunerii pe Ucraina

Autor: Razvan Voican 16.02.2009

Actiunile Raiffeisen International, care controleaza Raiffeisen Bank Romania, au inregistrat astazi o pierdere de 10% pe bursa de la Viena, pretul coborand la 15 euro pe actiune. Capitalizarea bancii a ajuns astfel la ceva mai mult de 2,5 miliarde de euro, de peste sase ori sub nivelul din 2007.

Titlurile bancii austriece sunt sub mare presiune dupa ce un raport al Deutsche Bank a ajuns la concluzia ca intregul sistem bancar ucrainean – unde Raiffeisen detine al doilea jucator, Bank Aval – "este sub apa" din cauza deprecierii monedei.

Conform scenariilor de stres realizate de Deutsche Bank, actionarii bancilor private din Ucraina au timp pana in luna mai sa majoreze capitalul pentru le salva.

Michael Palzer, purtatorul de cuvant al Raiffeisen International, a declarat agentiei austriece de presa APA ca grupul austriac va majora capitalul filialei din Ucraina pentru a o ajuta sa faca fata situatiei tot mai dificile.

Arend Kapteyn, economistul-sef al Deutsche Bank, afirma ca toate bancile din Ucraina sunt sub-capitalizate in conditiile actuale. El estimeaza ca marile banci cu capital strain ar avea nevoie de 160-230 de milioane de euro de la actionari.