Hotaran, fostul CEO al Microsoft: Managerii romani sufera de sindromul "one man show"

Autor: Alina Pahoncia 18.02.2009

"Managerii romani, cand gresesc, spun 'altii' sau cel mult 'noi', iar cand au succes spun 'eu'", este de parere Silviu Hotaran, 54 de ani, unul dintre cei mai cunoscuti si mai longevivi manageri din industria locala de IT&C.



Hotaran si-a anuntat in toamna anului trecut plecarea de la Microsoft, dupa 12 ani, pentru a incepe un business de consultanta in management.
"Managerii din Romania sufera de sindromul 'one man show'. Exista multe firme pe piata conduse de un singur om, care face tot posibilul sa ii tina pe angajati departe de tot ce ar trebui sa stie".
Ca o consecinta a acestui fapt, companiile nu se pot dezvolta la capacitatea maxima, iar Hotaran crede ca este nevoie de o schimbare de mentalitate la nivel de management. "Degeaba ai tehnica, ca manager, daca nu ai si o atitudine potrivita si capacitatea de a influenta oamenii din jur".
Dupa mai bine de un deceniu de Microsoft, admite ca nu i-a fost usor sa iasa dintr-o industrie in care a "crescut" si s-a format profesional. "Am avut sansa sa fac ce mi-a placut in viata. A fost grea schimbarea, dar simteam nevoia sa fac altceva dupa 12 ani. Daca mi se face dor, trec sa imi vizitez colegii. Si fac acest lucru destul de des."
A absolvit Facultatea de Automatica si Calculatoare din cadrul Universitatii Politehnice din Bucuresti si lucreaza in industria IT&C de mai bine de 28 de ani: 11 ani ca cercetator si 17 ani ca general manager. Cu toate acestea, spune ca principala sa realizare este familia. Este casatorit de 32 de ani si are un fiu de 22 de ani. "Sunt un tip foarte curios si asta ma face sa ma simt tanar."
Considera ca jobul unui manager sunt oamenii si spune ca, de cand a renuntat la cercetare in 1992, pentru a prelua conducerea producatorului de soft de business Ciel Romania, a realizat ca aceasta este pasiunea sa cea mai mare: sa lucreze cu oamenii.
Hotaran a parasit postul de CEO al Microsoft la sfarsitul lunii august a anului trecut pentru a intra in consultanta in management, preluand franciza pentru piata locala a companiei elvetiene Gustav Kaser Training International (GKTI), firma cu peste 100 de traineri certificati in lume si prezenta in 30 de tari. Hotaran nu este primul executiv al Microsoft care a ales sa colaboreze cu elvetienii de la GKTI, dat fiind faptul ca fostul director general al Microsoft Slovenia a devenit trainer certificat la Gustav Kaser in 2002. "Toti trainerii companiei au experienta de business si cred ca acest lucru ne diferentiaza de altii. Daca ma veti intreba peste un an de cifre, probabil ca nu vor fi spectaculoase", spune Hotaran, care in prezent ocupa pozitia de general manager al GKTI Semper Human si este training leader al GKTI.
Compania a fost infiintata la sfarsitul lunii noiembrie a anului trecut pe piata locala, insa activitatea efectiva a fost demarata in ianuarie. "Aveam nevoie de cateva saptamani de pauza, de odihna."
Este de parere ca una din cele mai mari probleme ale pietei locale este existenta unei crize de incredere. "Cand ma intrebau investitorii straini de ce sa vina in Romania, le raspundeam ca aici nu ai cum sa esuezi, insa le spuneam si ca este foarte important sa gasesti omul potrivit sa-ti conduca afacerile. Romania este una din putinele tari europene in care managerii buni lipsesc. Istoria scurta a capitalismului nu a creat reflexele care trebuie din acest punct de vedere".
"Moartea spirituala" a unui manager este sa creada ca stie tot si ca nu mai are nimic de invatat. O alta carenta a managementului romanesc este lipsa de coerenta. "Este important sa intelegem ca greseala face parte din noi insine. Doua din intrebarile juste pe care le putem pune pentru a intelege daca si cum functioneaza actul de management sunt: De cate ori managerii fac ceea ce spun? Sau cati dintre manageri mai intai fac si apoi spun?". Cat priveste efectele crizei asupra economiei romanesti, fostul manager al Microsoft spune ca este un moment dificil pentru predictii. "Este important ca fundamentul sa reziste. Daca sistemul financiar va rezista si industria de IT&C va trece cu bine de criza. Suntem o piesa de domino in criza globala. Sa fereasca Dumnezeu sa intram intr-un efect de domino."
Spune ca i s-a reprosat de-a lungul timpului ca este prea idealist si usor optimist. "Intotdeauna am spus ca in Romania exista mai multe oportunitati decat in alta parte. Ziua are 24 de ore, orice am face. Nu am timp sa ma plang. Prefer sa-mi folosesc timpul cautand oportunitati mai degraba decat cautand vinovati."
Una din "dramele" managerilor este ca trebuie sa aleaga o singura varianta dintr-o multitudine de optiuni si sa renunte mai apoi la celelalte. "Scopul meu nu este sa livrez un curs, ci sa asist oamenii in cadrul proceselor de schimbare prin care trec. Noi, trainerii, nu livram adevarul absolut, suntem mai degraba niste antrenori."
Desi cele mai puternice contacte le are in IT&C, spune ca nu se va limita la aceasta industrie pentru a atrage clienti. Nu exclude posibilitatea de a lucra cu Microsoft sau de a atrage un partner in business.
 
Cum vede Silviu Hotaran businessul romanesc
 
 
Silviu Hotaran