Tecar, MG-Tec Dej: Cifra de afaceri a grupului va fi in crestere si in 2009

Autor: Laurentiu Cotu 17.02.2009

Conducerea grupului MG-Tec din Dej a anuntat ca nu intentioneaza sa demareze noi investitii in 2009, principalul motiv fiind recesiunea globala. In 2008, MG-Tec Grup a obtinut o cifra de afaceri de aproximativ 123 mil. euro, peste estimarile initiale.



Conducerea MG-Tec Grup din Dej, grup care cuprinde companii cu activitati în domeniul constructiilor, prelucrarea sarmei laminate si productia hartiei tissue, estimeaza ca va realiza în acest an o cifra de afaceri totala pe grup de peste 140 mil. euro (aproximativ 561 mil. lei), ceea ce reprezinta o crestere a indicatorilor financiari cu 14% în euro si 30% în lei fata de anul trecut. In 2008, MG-Tec Grup a obtinut o cifra de afaceri de peste 123 mil. euro (aproximativ 431 mil. lei).

„Estimarile pe care le-am facut anul trecut prevedeau pentru 2008 realizarea unei cifre totale de afaceri de aproximativ 100 de milioane de euro, însa finalizarea investitiilor derulate în aceasta perioada de timp a adus pentru companiile din grupul nostru o valoare mai mare a vanzarilor’’, a declarat pentru ZF Transilvania Ioan Tecar, presedintele MG-Tec Grup.
Potrivit reprezentantilor MG-Tec Grup, daca firmele membre ale grupului din domeniul metalurgiei si cele cu activitati de constructii civile resimt într-o oarecare masura efectele crizei financiare, în ceea ce priveste vanzarile companiei Pehart Tec, producator de hartie tissue, acestea vor fi în crestere în 2009 cu peste 85% fata de anul 2008. “Nu am facut disponibilizari de personal si nici nu intentionam sa facem”, a mai spus Tecar.
Compania Pehart Tec estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de peste 40 mil. euro, ceea ce reprezinta o crestere a indicatorilor financiari cu 85% în euro fata de anul trecut, cand vanzarile firmei au ajuns la valoarea de peste 21,7 mil. euro.
„Nu am fost afectati în mare masura de criza financiara, iar cifra de afaceri a grupului nostru de firme va fi în crestere si în 2009, datorita în mare masura finalizarii în luna aprilie a unei investitii de 26 de milioane de euro în achizitionarea si montarea unei masini tissue pentru compania Pehart Tec din Petresti. Cererea pentru hartia tissue este în continua crestere, aspect care va influenta pozitiv evolutia vanzarilor MG-Tec Grup din acest an’’, spune Ioan Tecar.
Programul de investitii Pehart Tec din Petresti prevede achizitionarea si montarea unei masini tissue care sa produca 100 de tone de hartie pe zi, astfel încat compania sa ajunga la o capacitate de productie lunara de 3.000 de tone, fata de 1.700 de tone productie lunara în prezent.
Un alt proiect investitional prevede achizitionarea si montarea unei noi linii pentru obtinerea rolelor de hartie igienica si a prosoapelor de bucatarie, iar capacitatea acestei masinarii va fi de aproximativ 30 de tone pe zi.
Potrivit reprezentantilor MG-Tec Grup, punerea în functiune a noii linii pentru obtinerea rolelor de hartie igienica si a prosoapelor de bucatarie este prevazuta pentru primul trimestru al acestui an, iar odata cu finalizarea investitiei costurile de productie ale companiei Pehart Tec vor scadea cu 60%.
MG-Tec Grup este format din 11 firme, cea mai mare cifra de afaceri pe grup din 2008, aproximativ 45 mil. euro, fiind realizata de compania Metalicplas Impex, firma specializata în prelucrarea sarmei laminate. Compania Metalicplas Impex estimeaza ca va realiza în acest an o cifra de afaceri de peste 45 mil. euro.
Anul trecut, MG-Tec Grup a finalizat o investitie de peste 8 mil. euro într-o linie de productie si zincare termica a panourilor de gard bordurat în cadrul companiei Metalicplas Impex din Dej.
Investitia a fost sustinuta printr-un credit bancar de peste 6,4 mil. euro, iar acest proiect a fost realizat, conform reprezentantilor grupului clujean, în vederea cresterii capacitatilor de productie pentru panourile de gard cu 500% fata de capacitatea existenta, cu 49% la plasa împletita si cu 12% pentru productia de cuie.
„In acest an nu intentionam sa demaram alte investitii, luand în considerare recesiunea globala, ci asteptam finalizarea proiectului de la Petresti. Am ajuns în prezent la un numar total de angajati pe grup de 1.300 de persoane, fata de 1.250 de oameni, cati aveam anul trecut’’, spune presedintele MG-Tec Grup.
MG-Tec Grup detine 11 companii: Metalicplas Impex, Metalicplas-Distribution, Pehart Tec, Samus Constructii, Izo Tec, Termo Tec, Terminvest, Tecar San, Expo Auto Tec Dej, Elit Media Advertising si Castelluci.
MG-Tec Grup este o afacere de familie demarata în urma cu 16 ani de Ioan si Irina Tecar. Prima companie înfiintata din grup este Metalicplas Impex, iar asociatul unic al grupului este omul de afaceri Irina Tecar, cu o participatie de 80% în fiecare din cele 14 firme din grup.