Rondocarton: Din cauza crizei, am redus capacitatea fabricii din Cluj cu 20%

Autor: Laurentiu Cotu 17.02.2009
Compania clujeana Rondocarton, producator de carton ondulat, membru al grupului austriac Rondo Ganahl, a anuntat ca în acest an fabrica de la Cluj va opera la o capacitate mai mica, pana la atragerea de noi clienti. Potrivit informatiilor furnizate de reprezentantii companiei, productia anuala realizata la fabrica din Cluj era de 30.000 de tone, iar pentru acest an se preconizeaza o productie de 24.000 de tone.
Compania Rondocarton a concediat anul trecut 20 de salariati, astfel ca în prezent firma mai detine la Cluj 159 de angajati, fata de 179 în 2008. Numarul total de angajati Rondo Ganahl în Romania este de 223 de persoane.
„Am recurs anul trecut la concedierea a 20 de angajati din cauza faptului ca productia noastra din acest an va fi mai mica decat în anii 2006 si 2007. Intentia noastra este de a nu mai opera concedieri în acest an si de a mentine personalul de la Cluj la un numar de 160 de salariati’’, a declarat pentru ZF Transilvania Claudia Mardan, directorul departamentului Resurse Umane în cadrul companiei Rondocarton.
Conducerea companiei clujene estima anul trecut o cifra de afaceri pentru 2008 de 34,3 mil. euro (120,1 mil. lei), in crestere cu 5% fata de anul trecut. In 2007, producatorul clujean a realizat o cifra de afaceri de 32,7 mil. euro, in crestere cu 20% fata de anul precedent. Compania clujeana a inregistrat in 2006 o cifra de afaceri de 28,1 mil. euro.
Rondo Ganahl a finalizat anul trecut o investitie de 38 mil. euro în cea de-a doua fabrica de carton din Romania, la Targoviste. Reprezentantii companiei estimeaza ca noul centru de productie de la Targoviste va genera în primul an de functionare un rulaj de 12 mil. euro. Investitia realizata în noua fabrica de la Targoviste, pe o suprafata construita de aproximativ 18.000 de metri patrati si una totala de 120.000 de metri patrati, va fi recuperata într-un interval de cinci ani de zile.
Compania Rondocarton a investit in 2006 aproximativ 4 mil. euro in vederea cresterii capacitatilor de productie ale fabricii din Cluj cu aproximativ 7%. Pana în prezent, investitiile totale in fabrica din judetul Cluj se ridica la aproximativ 20 de milioane de euro.
Anul trecut, firma clujeana detinea o cota de piata estimata la 18%, principalii competitori ai Rondocarton fiind Romcarton, Dunapack si Ecopack. Compania exporta în tari ca Italia, Ungaria, Elvetia, Franta, Serbia si Republica Moldova, exportul reprezentand în 2008 30% din cifra de afaceri a companiei.
Printre cei mai importanti clienti ai companiei Rondocarton se numara producatorul de carne de pui Agricola Bacau, producatorul de bauturi racoritoare European Drinks, firma de electrocasnice Arctic, producatorul de vinuri Murfatlar, Unilever (pe partea de alimente) si Procter&Gamble.
Potrivit reprezentantilor Rondocarton, cererea pentru ambalaje a scazut în ultimele luni în medie cu 3% din cauza reducerii productiei clientilor, oficialii companiei preconizand pentru acest an o scadere a volumului pietei cu 10%-20% fata de 2008.
Rondocarton s-a înfiintat în anul 1999, în localitatea Apahida, judetul Cluj, aici lucrand în prezent 159 de persoane. La cea de-a doua fabrica Rondo Ganahl din Romania, cea din Targoviste, lucreaza 64 de persoane. Firma austriaca Rondo Ganahl Aktiengesellschaft detine 92% din Rondocarton, restul titlurilor fiind în proprietatea mai multor persoane fizice din Romania si Austria.
Grupul avea anul trecut peste 1.000 de angajati si dezvolta o cifra de afaceri anuala de peste 200 de milioane de euro. Ganahl Aktiengesellschaft, care activeaza de peste 60 de ani pe piata de carton ondulat, detine pe langa fabrica de la Apahida, judetul Cluj, o fabrica de hartie, doua fabrici de carton ondulat si o unitate de reciclat hartie în Austria, precum si o fabrica de carton ondulat în Ungaria. Rondo Ganahl estima în 2008 afaceri de 235 de milioane de euro.
Piata romaneasca a produselor de carton ondulat, estimata la aproximativ 150 de milioane de euro în 2008, este disputata de opt producatori. Acestia au o productie totala anuala de aproximativ 210.000 de tone. Din întreaga cantitate, 50% este transformata de acesti producatori în ambalaje, restul fiind comercializata sub forma placilor din carton ondulat catre alte societati de transformare sau catre producatori de mobilier.