Cutremur pe pietele de capital cu epicentrul in Europa de Est

Autor: Ciprian Botea 18.02.2009

Temerile privind adancirea crizei din Europa de Est au generat un val de turbulente la nivel global, tragand in jos monedele din regiune si preturile actiunilor bancilor occidentale, scrie presa straina.

Problemele din estul Europei au determinat investitorii sa se refugieze pe piata obligatiunilor americane si sa cumpere cantitati uriase de dolari, provocand o depreciere a euro pana la cel mai redus nivel din ultimele doua luni. Valul de turbulente a fost provocat de un raport al agentiei de evaluare financiara Moody's, care a anuntat o posibila reducere a ratingului bancilor occidentale cu expunere puternica pe piata din Europa Centrala si de Est. Unii analisti au avertizat chiar ca estul continentului european s-ar putea confrunta cu o criza similara celei asiatice din anii '90.
Actiunile bancilor din regiune au scazut puternic in prima parte a sedintei de tranzactionare de ieri. Titlurile ING Slanski, filiala poloneza a grupului olandez ING, au pierdut 10,5% din valoare pana la jumatatea sedintei de ieri, in timp ce actiunile Pekao, cea mai mare banca din Polonia, au coborat cu 6,4%.
Pe bursa din Praga, Komercni Bank a scazut cu 9,7%, in timp ce banca austriaca Erste a pierdut 7,2% din valoarea de piata. La Budapesta, OTP Bank a scazut cu 156 de forinti sau 7,6%.
Temerile au fost in acelasi timp impulsionate de un raport al Danske Bank, care mentiona faptul ca "nicio moneda din regiune nu va scapa neafectata". Lars Christensen, analist in cadrul Danske, a declarat ca exista premise pentru accentuarea turbulentelor, in conditiile in care tarile centrale si est-europene s-au bazat intr-o masura foarte mare pe finantarea in valuta pentru a-si sustine cresterea economica din ultimii ani si in special cresterea sectorului imobiliar.
"Preturile proprietatilor din Varsovia au ajuns peste nivelul celor din Berlin, ceea ce arata foarte clar ca este ceva in neregula", a declarat Christensen, adaugand ca "piata a decis acum ca aceasta regiune este sectorul subprime al Europei".