Pretul apartamentelor a scazut cu 5.000 de euro intr-o luna

Autor: Roxana Grigorean 18.02.2009

Preturile apartamentelor de trei camere din Capitala au scazut in ultima luna cu aproape 5.000 de euro, potrivit indexului imobiliar al ZF care ia in calcul preturile cerute de vanzatori pentru apartamentele de trei camere din Capitala construite intre 1980 si 1990.



Astfel, pretul mediu pe metru patrat la apartamentele de trei camere din Capitala a scazut cu aproximativ 4% in ultima luna, pana la 1.467 de euro. Altfel spus, daca un apartament de trei camere cu o suprafata de 80 de metri patrati avea in ianuarie un pret de aproape 122.000 de euro, acum pretul sau a ajuns la 117.300 de euro, adica cu aproape 5.000 de euro mai putin.

Scaderile din ultima luna au ajuns si pana la 11% in zona Stefan cel Mare, ieftiniri de 10% fiind inregistrate si in Militari si Iancului.
In cartiere precum Drumul Taberei, Vitan, Berceni, 1 Decembrie, 1 Mai sau Dorobanti preturile afisate au fost de asemenea cu 5%-10% mai mici fata de luna ianuarie. In anumite zone insa preturile au stagnat sau au inregistrat variatii mai mici, printre acestea numarandu-se Mosilor, Nerva Traian sau Victoriei. In nicio zona insa nu s-au inregistrat cresteri semnificative fata de luna precedenta.
Daca in urma cu un an nu exista nici o zona din cele 24 analizate in care pretul mediu al unui apartament de trei camere cu o suprafata de 70-80 de metri patrati sa coboare sub 100.000 de euro, acum preturile sunt sub acest prag in aproape jumatate din aceste cartiere.
In conditiile in care ritmul de scadere de 4% pe luna s-ar mentine pana la sfarsitul anului, pretul mediu pe metru patrat ar ajunge la circa 1.000 de euro, ceea ce ar insemna ca un apartament de 80 de metri patrati va fi cu circa 40.000 de euro mai ieftin. Mai multi consultanti de pe piata impartasesc opinia potrivit careia pretul pe metru patrat ar putea sa coboare sub 1.000 de euro, astfel ca ar atinge nivelul din 2006. Avansul preturilor a inceput insa in 2004, iar intr-un interval de trei ani au ajuns mai mult decat duble.
Scaderea preturilor la apartamente s-a declansat anul trecut, dupa ce piata atinsese un nivel maxim. Astfel, in primele luni ale anului trecut preturile au stagnat, pentru ca in urmatoarele sa se inregistreze scaderi, pe fondul scumpirii creditarii.
Scaderile de la luna la luna au fost mai ales in a doua parte a anului de circa 3%, astfel ca fata de acum un an preturile afisate la vanzare sunt cu peste 25% mai mici.
Cele mai mari scaderi din ultimul an au fost inregistrate in decembrie, preturile fiind cu 7% mai mici, iar in noiembrie cu 5% mai mici fata de octombrie. Chiar si cu scaderile inregistrate pe piata numarul tranzactiilor este in continuare scazut ca urmare a accesului mai dificil la creditare.
Totodata, potentialii cumparatori sunt in expectativa, asteptand diminuari mai mari ale preturilor. Pe de alta parte, deprecierea considerabila a leului fata de acum un an face ca scaderea reala a preturilor sa fie mult mai mica. Nu numai la apartamentele vechi s-au observat insa diminuari ale preturilor, si in proiectele rezidentiale noi dezvoltatorii operand promotii pentru a grabi vanzarea.