Treichl, seful Erste: Investitorii au acum un atac de panica, dar nicio criza nu dureaza la nesfarsit

Autori: Voican Razvan , Constanta Catalina Apostoiu 19.02.2009

Pietele de capital au un atac de panica, dar nicio criza si niciun atac de panica nu dureaza la nesfarsit, a afirmat Andreas Treichl, CEO al Erste Group, actionarul majoritar al celei mai mari banci romanesti - BCR, comentand noul val de caderi ale actiunilor din sectorul bancar in frunte cu jucatorii expusi pe Europa Centrala si de Est.



 

Seful Erste sustine ca prabusirea actiunilor si reducerea capitalizarii bursiere a bancii austriece cu circa 90% in ultimul an si jumatate fata de varful istoric din 2007 "nu au absolut nimic de-a face cu situatia financiara reala a Erste".
Bancherul austriac afirma ca asteptarile privind Europa Centrala si de Est au ajuns la un negativism extrem.
"Nu cred ca situatia a devenit periculoasa pentru bancile austriece care au operatiuni in Europa Centrala si de Est. Intr adevar, avem o expunere foarte mare, am investit mult pe aceste piete, insa am investit in economia reala si cred ca increderea investitorilor in Erste Group va reveni odata ce vor vedea cifrele pe 2008, mai ales ca le vom depasi cu mult asteptarile", a spus Treichl. Erste Group va publica rezultatele pe anul trecut pe 27 februarie.
Seful Erste continua sa sustina ca nu se teme ca banca sa ar putea fi o prada usoara pentru eventuali cumparatori din cauza pretului foarte scazut al actiunilor.
"Ne vom apara asa cum trebuie si suntem convinsi ca pretul corect al actiunilor Erste Bank este cel din urma cu un an si jumatate, nu cel actual. Si vom face in asa fel incat sa revenim acolo."
Treichl se asteapta ca primul impuls de revenire a actiunilor sa se produca dupa publicarea rezultatelor pe primul trimestru din 2009. Erste Group s-a grabit de saptamana trecuta sa anunte cifre preliminare pe 2008, indicand un profit net de 838 mil. euro, cu 36% sub nivelul din 2007.
Cu toate acestea, pretul actiunilor a cazut abrupt dupa ce un raport al agentiei de rating Moody's a alarmat investitorii in privinta riscurilor la care sunt expuse bancile occidentale cu operatiuni in Europa Centrala si de Est. Ca urmare, actiunile Erste au pierdut marti la Viena peste 18%, ajungand la 7 euro. Ieri in prima parte a sedintei bursiere au schitat o revenire, urcand la 7,19 euro/actiune.
Majoritatea grupurilor bancare vizate de Moody's au respins comentariile analistilor, sustinand ca nu au probleme in a-si sprijini filialele cu capital, nu retrag fonduri de la acestea si nici nu au de gand sa le vanda. Si Raiffeisen a anuntat ca in ciuda scaderii considerabile a cererii de creditare in regiune, banca isi mentine angajamentele pe cele 17 piete din regiune pe care opereaza.
"Nu au existat schimbari si nu avem in vedere nici un fel de schimbari in finantarea subsidiarelor noastre", a declarat Michael Palzer, purtatorul de cuvant al grupului Raiffeisen International, adaugand ca banca nu "vede necesitatea" reducerii valorii contabile a vreunuia din activele sale din Europa Centrala si de Est.
Grupul italian UniCredit, care are cea mai extinsa retea bancara din regiune, cu aproape 4.000 de filiale in peste 15 tari, considera ca temerile privitoare la situatia din regiune sunt exagerate. Federico Ghizzoni, director al diviziei de piete emergente in cadrul bancii, a declarat ca UniCredit nu va incerca sa vanda active detinute in regiune si nici nu intentioneaza sa-si retraga fonduri din regiune in urma inrautatirii conditiilor locale.
Banca suedeza Swedbank a anuntat ca o eventuala decizie de reducere a ratingului sau de catre Moody's va avea numai un impact marginal asupra costurilor de finantare ale bancii in Europa de Est pentru ca aceasta se va finanta in continuare la ratele actuale prin programul de garantii pus la punct de Suedia.
Ca reactie la temerile exprimate de agentia Moody's, banca belgiana KBC Group a declarat ca monitorizeaza indeaproape situatia economica din regiune, in conditiile in care investitorii se tem ca economia in deteriorare rapida a regiunii va genera bancii pierderi semnificative. KBC obtine aproximativ o treime din castiguri din operatiile desfasurate in aceasta regiune.
Banca germana Commerzbank, care detine 70% din BRE Bank cu sediul in Varsovia, a anuntat ca va oferi date suplimentare cu privire la expunerea sa.
Analistii apreciaza ca motivul caderii actiunilor din sectorul bancar tine in primul rand de deterioarea mediului macroeconomic, dar si retinerea unor banci de a accepta ajutor de stat, asa cum este si cazul Erste Group sau Raiffeisen. "Se stia si inainte de raportul Moody's ca bancile austriece sunt cele mai expuse pe Europa Centrala si de Est", afirma un analist. In acest context, vanzarile "scurte" conduc rapid la caderea preturilor.
 
Apel la calm
n Raiffeisen: Ne mentinem angajamentele pe cele 17 piete din regiune pe care operam.
n UniCredit: Nu vindem activele detinute in Europa de Est si nu retragem fonduri din regiune.
n KBC: Monitorizam indeaproape situatia economica din estul Europei.
n Swedbank: O eventuala reducere a ratingului va avea numai un impact marginal asupra costurilor de finantare ale bancii in Europa de Est.