UniCredit vede economiile din Estul Europei in recesiune

Autor: Catalina Apostoiu 19.02.2009

Banca italiana UniCredit previzioneaza o scadere de 0,8% a economiei Europei Centrale si de Est si estimeaza ca va elimina 2.000 de locuri de munca in regiune in acest an, conform unor estimari revizuite, scrie agentia de presa Thomson Reuters.

Banca italiana anticipeaza ca economia regiunii va inregistra o scadere de 0,8% in acest an si va creste cu 2,7 procente in 2010.
La sfarsitul anului trecut oficialii bancii erau mai optimisti. Robert Nicastro, directorul executiv adjunct al UniCredit, declara in luna decembrie ca estimarile privesc o crestere de 2- 3 procente a Produsului Intern Brut al regiunii in anul 2009. Recent, el a declarat ca banca nu este ingrijorata in legatura cu situatia din Europa de Est.
"Suntem diversificati din punctul de vedere al tarilor, pozitiilor si operatiunilor", a declarat Nicastro.
UniCredit obtine aproximativ un sfert din venituri din regiunea Europei Centrale si de Est.
Agentiile de rating de credit Moody's si Standard & Poor's au anuntat recent ca ratingurile bancilor din Europa emergenta si ale companiilor-mama occidentale ale acestora ar putea fi reduse in conditiile adancirii recesiunii. Avertismentul a declansat vanzari masive de actiuni si monede europene.
Federico Ghizzoni, director al diviziei de piete emergente in cadrul bancii, a declarat ca UniCredit nu va incerca sa vanda active detinute in regiune si nici nu intentioneaza sa-si retraga fonduri din regiune in urma inrautatirii conditiilor locale.
UniCredit, banca occidentala cu cea mai mare expunere in regiune, va opera disponibilizarile ca parte a unui plan de reduceri de costuri, au anuntat oficialii bancii.