FT si Wall Street Journal au ambele pe prima pagina, in editia de joi, problema expunerii bancilor europene pe Europa de Est

Ziarul Financiar 20.02.2009

"Bancile austriece, in fata plutonului de executie. Expunerea la Europa de Est transforma o strategie, candva plina de succes, in investitii cu risc ridicat", titra WSJ, in timp ce pe in Financial Times, principalul titlu a fost "Zoellick (seful Bancii Mondiale - n.r.) cere UE sa preia controlul".

Conform Wall Street Journal, daca in trecut Raiffeizen Zentralbank Oestereich a obtinut in ultimii zece ani profituri puternice de pe urma operatiunilor desfasurate in Estul Europei - in 2008, aproximativ 80% din profituri venind din aceasta zona -, in prezent evolutia dezastruoasa a monedelor din regiune, impreuna cu presiunea asupra economiilor acestor tari, lovesc puternic in aceasta banca, institutia intrebandu-se daca nu ar fi mai bine sa renunte la operatiunile din zona.

In Financial Times, Robert Zoellick, seful Bancii Mondiale, este citat intr-un articol extins pe cinci pagini, dupa ce acesta a cerut sustinere din partea Uniunii Europene pentru tarile din centrul si estul Europei. Conform acestuia, banca incearca sa ajunga la un acord cu FMI si o serie de alte institutii pentru a ajuta regiunea, fiind insa nevoie si de participarea Bruxelles-ului: "A fost nevoie de 20 de ani pentru ca Europa sa se uneasca in 1989 - ar fi o tragedie daca acum am permite ca Europa sa se divizeze iar", a spus acesta.