Cu 500.000 de euro poti sa cumperi o companie intreaga pe Bursa

Autor: Adrian Ionut Cojocar 23.02.2009

Teoretic, 500.000 de euro ar fi de ajuns pentru ca un investitor sa achizitioneze cea mai mica companie de pe Bursa, Energopetrol Campina (ENP), care efectueaza lucrari de constructii montaj si instalatii.



Cu aceeasi bani, la pretul afisat pe Bursa, un investitor ar putea sa cumpere pachetul majoritar de actiuni la producatorul de vase emailate Ves Sighisoara (VESY), recent promovata la cota Bursei de Valori Bucuresti de pe piata RASDAQ sau un pachet de control de peste 33% din actiunile producatorului de bere Bermas Suceava (BRM), singurul de acest profil de pe Bursa.

Cu un pachet semnificativ, de peste 10% din actiuni, un investitor poate chiar sa-si numeasca un administrator intr-o companie listata si sa influenteze deciziile luate de conducere daca numirea acestora se face dupa metoda votului cumulative, in timp ce cu peste 33% controleaza practic aproape tot ce se intampla in companie.
Energopetrol Campina a obtinut anul trecut un profit net de 297.000 de lei (81.000 de euro), in crestere cu 6,9% fata de cel realizat in 2007, in conditiile in care nu foarte multe companii listate se pot lauda ca au realizat profit anul trecut. Afacerile companiei s-au majorat in 2008 cu 17,8%, ajungand la 23,9 mil. lei (6,5 mil. euro).
La 31 decembrie 2008, Energopetrol Campina avea datorii totale de aproape 18 mil. lei (4,6 mil. euro) si valoarea contabila a companiei, care semnifica in fapt suma pe care aceasta ar obtine-o daca si-ar vinde toate activele la pretul la care le-a achizitionat dupa ce si-ar plati toate datoriile, se cifra la aceeasi data la 9,9 mil. lei (2,5 mil. euro).
Energopetrol are circa 285 de salariati, asociatia acestora (PAS) controland de altfel firma cu o detinere de 48,8% din actiuni.
Producatorul de piese auto Mefin Sinaia, a doua in topul celor mai mici companii listate pe Bursa, cu o capitalizare totata de 772.000 de euro, are circa 760 de angajati si o valoare a capitalurilor proprii (valoare contabila) de 8,5 mil. de euro. Compania a facut anul trecut profit de 155.800 de lei (circa 42.000 de euro), in ciuda faptului ca isi bugetase o pierdere de un milion de euro.
Valoarea de piata a celor mai mici 10 companii de pe Bursa este de circa 11,55 mil. euro, adica in medie putin peste un milion de euro de companie, majoritatea dintre ele obtinand profit anul trecut.
Cel mai mare castig in randul acestora l-a realizat in 2008 producatorul de bere Bermas Suceava, cu un profit net de circa 250.000 de euro, compania avand o capitalizare de piata de 1,44 milioane de euro.
Cea mai putin indatorata companie dintre micii emitenti de la cota a doua a Bursei este producatorul de motoare electrice Electrocontact Botosani (ECT), cu datorii totale la 31 decembrie 2008 in valoare de numai 0,7 milioane de euro.
Totusi firma a inregistrat anul trecut un rezultat negativ de circa 120.000 de euro.
Tot 500.000 de euro ar fi necesari teoretic pentru a achizitiona intregul pachet de actiuni al producatorului de lactate Lacta Giurgiu (INEM). Compania este listata de piata RASDAQ si actiunile acesteia sunt tranzactionate in mod curent.
"Pretul lichiditatilor e foarte mare acum. Cine dispune de ele este constient ca are un atu fata de ceilalti si se gandeste foarte bine inainte sa-i foloseasca", spune Iulian Panait, presedintele firmei de consulanta in investitii KTD Invest.
Oportunitatile de achizitie a unor pachete semnificative de actiuni in cadrul unor companii listate cu sume relativ mici sunt posibile ca urmare a scaderilor puternice inregistrate de Bursa in ultimul an si jumatate.
Astfel, indicele general al Bursei, BET-C, s-a depreciat numai de la sfarsitul anului 2007 de cinci ori, unele actiuni scazand si de peste 40 de ori fata de maximele atinse in urma cu un an si jumatate. Bursa de la Bucuresti a atins astfel niveluri de acum cinci ani de zile.