Statul american vrea sa devina cel mai mare actionar al Citigroup, gigantul financiar care se zbate sa ramana in viata

Autor: Constanta Catalina Apostoiu 23.02.2009

Banca americana Citigroup se afla in discutii cu oficiali federali in urma carora guvernul Statelor Unite si-ar putea majora substantial participatia detinuta in cadrul bancii aflate in impas.

Desi discutiile dintre guvern si conducerea bancii s-ar putea solda fara un rezultat concret, guvernul ar putea ajunge sa detina pana la 40% din actiunile comune ale Citigroup. Oficialii bancii spera insa ca participatia va fi mai apropiata de 25%. In urma unei astfel de decizii, oficialii federali ar capata o influenta cu mult mai mare asupra uneia dintre cele mai mari institutii financiare ale lumii. Administratia Obama nu a indicat daca sprijina planul, scrie cotidianul The Wall Street Journal.
In momentul in care oficialii federali au inceput sa pompeze capital in bancile americane in octombrie, putini specialisti ar fi anticipat ca guvernul va fi in scurt timp pus in fata posibilitatii de a prelua controlul asupra unor importante institutii financiare. In urma unei astfel de miscari in cazul Citigroup, guvernul ar detine cea mai mare participatie in cadrul unei companii de servicii financiare de la bailout-ul AIG din septembrie, ce a lasat contribuabilii cu o paritcipatie de 80% in cadrul firmei.
Discutiile reflecta temeri in crestere ca Citigroup si alte mari banci americane ar putea fi coplesite de pierderi pe fondul recesiunii. Saptamana trecuta, pretul actiunilor Citigroup a scazut sub
2 $, pana la minimul ultimilor 18 ani. Oficialii bancii cred ca guvernul trebuie sa preia o participatie semnificativa pentru a stopa declinul actiunilor.
Conform scenariului analizat, un procent semnificativ din actiunile preferentiale in valoare de 45 de miliarde de dolari detinute de guvern ar fi convertite in actiuni comune. Guvernul a obtinut actiunile respective, echivalente cu o participatie de 7,8%, in schimbul pomparii de capital in cadrul Citigroup.
Actiunea nu ar implica fonduri suplimentare din partea contribuabililor, insa alti actionari Citigroup si-ar vedea valoarea actiunilor diluata. O majorare a participatiei guvernului ar putea alimenta speculatii ca si alte banci aflate in impas vor cauta intelegeri similare.
Pretul redus al actiunilor Citi reflecta deja, cel putin in parte, teama actionarilor ca participatiile lor ar putea fi in continuare diluate. O actiune de majorare a participatiei guvernului ar putea avea efecte negative, putandu-i determina pe investitori sa evite alte banci, chiar si pe cele mai "sanatoase".
Nu exista un acord universal cu privire la ce inseamna nationalizare. Casa Alba a respins recent speculatiile ca guvernul se pregateste sa nationalizeze mai multe banci americane mari.
Intentiile guvernului cu privire la Citi raman neclare. De exemplu, nu se stie daca guvernul va incerca sa obtina o influenta mai mare asupra managementului companiei.
Ca parte a planului, oficialii Citi spera sa-i convinga pe investitorii privati care au achizitionat actiuni preferentiale sa urmeze exemplul guvernului in a converti actiunile respective in actiuni comune. In acest fel ar fi majorat un indicator al capitalului bancilor de o importanta in crestere, cunoscut drept TCE (tangible common equity). Indicatorul confera importanta actiunilor comune, de aici interesul in a converti actiunile preferentiale in actiuni comune.
Detaliile cheie ale acordului nu sunt cunoscute inca si este posibil ca alte optiuni de stabilizare a bancii sa apara. De exemplu, administratia ar putea decide sa astepte pana vor aparea rezultatele noilor teste de stres la care sunt supuse bancile importante.
Daca se va ajunge la un acord, aceasta ar fi a treia oara cand Washingtonul incearca sa ajute compania din toamna trecuta.
Printre semnele de intrebare ce persista in legatura cu actualele discutii se numara cel referitor la viitorul CEO-ului Citigroup Vikram Pandit.
Exista doi factori ce ar putea intensifica discutiile recente cu guvernul. Mai intai, scaderea dramatica a actiunilor Citi ar putea determina o retragere a investitorilor. In al doilea rand, in aceasta saptamana autoritatile vor incepe testele de stres, iar ca parte a acestora, banca centrala a SUA, Fed, este de asteptat sa puna accent asupra indicatorului TCE.