Investitiile "au muscat" din profitul Montero

Autor: Ioana David 23.02.2009

Omul de afaceri Radu Tudorache, care controleaza grupul Montero, cu afaceri de peste 100 mil. euro anul trecut, a regandit in august anul trecut structura grupului pentru un control mai bun al costurilor "in epoca atentie mare la costuri".

"Inainte aveam o singura persoana care se ocupa de bugetul pe toate liniile de business, directorul general. Acum Montero Grup are patru directii, cea de farmaceutice - Montero & Tamisa, cea de parafarmaceutice - Varium, cea de logistica - Montero Logistica si cea de materiale sanitare - Montero Healthcare", a spus Radu Tudorache.
Anul trecut, Montero Grup a generat afaceri de 101 mil. euro, in crestere cu circa 5% comparativ cu 2007, insa sub bugetul de 10% stabilit initial. Pentru anul acesta bugetul a fost construit pe un avans de 10% pe baza cresterilor de pe segmentele de parafarmaceutice si materiale sanitare. La nivelul distributiei este preconizata o stagnare.
Cea mai mare divizie din grup este cea de farmaceutice care contribuie cu circa 70% din cifra de afaceri si este coordonata de Dan Boboescu. Structura de conducere este formata dintr-un consiliu de administratie, al carui presedinte este Rares Tudorache. La nivel operativ exista patru directori de divizie care se subordoneaza acestui consiliu de administratie. Potrivit lui Todorache, acest model de business este specific firmelor americane.
Cea de-a doua divizie, Varium, de parafarmaceutice, se ocupa de distributia catre farmacii si magazinele naturiste a suplimentelor nutritive, a vitaminelor si ceaiurilor, iar potrivit companiei, a avut cea mai mare crestere de anul trecut dintre divizii, de 20%. Aceasta este coordonata de Catalin Popescu.
Divizia de logistica a derulat anul trecut cele mai mari investitii, finalizand un proiect de 24 mil. euro intr-un centru logistic de 40.000 metri patrati, Chitila Logistic Park. Finantarea a fost asigurata de o banca austriaca, Montero avand un partener austriac, firma UMB. Centrul este complet inchiriat printre chiriasi aflandu-se Schenker si RTC.
"Nu am avut intarzieri in ceea ce priveste tragerile de la banca si nici nu am avut marire de dobanda", a spus Tudorache. El nu a precizat procentul din suma de 24 mil. euro ce a provenit din credite, spunand doar ca in "vremurile bune" bancile veneau cu 80% din suma.
Tudorache spune ca se orienteaza din ce in ce mai mult pe servicii de logistica oferite producatorilor pentru ca in acest fel riscurile determinate de neincasare sau de depreciere sunt transferate acestora. Divizia de healthcare se ocupa de importul si distributia de materiale sanitare catre cabinete medicale si spitale.
La nivelul Montero Grup, anul acesta s-a bugetat o scadere de 30% a costurilor. O parte importanta din aceasta scadere este generata de reducerea numarului livrarilor per client.
"In prima parte a anului trecut, ne-am dezvoltat foarte mult, atat in ceea ce priveste cresterea cifrei de afaceri, cat si in ceea ce priveste chletuielile. A fost o mare greseala ca intr-un an in care se prefigura criza economica sa investim masiv, iar acest lucru ne-a costat foarte mult la nivel de profit. Am facut aceste investitii sperand ca lucrurile sa se corecteze in a doua jumatate a anului."
La sfarsitul anului trecut, la nivelul companiei lucrau 400 de oameni comparativ cu 500 la inceputul lui 2008. Actionarul Montero nu a dorit sa precizeze nivelul profitului/pierderilor inregistrate, si a precizat ca marjele au fost erodate foarte mult de inghetarea pretului la medicamente.
Montero Grup face parte din vehiculul de investitii Newarch Investments, care cuprinde in total 15 companii. Datele referitoare la afacerile derulate anul trecut de Newarch nu au fost finalizate, spune Tudorache, care mai precizeaza ca tinta de 200 mil. euro nu a fost atinsa din cauza stagnarii din imobiliare. Investitiile din sectorul rezidential au fost oprite. Pe segmentul industrial, se afla in derulare un proiect de 2.000 mp, iar pe cel de birouri un imobil de 8.000 mp.