Pasol, Intercapital: Lichiditatea redusa sporeste instabilitatea Bursei

Autor: Vlad Anastasiu 23.02.2009

Bursa a incheiat ieri o noua sedinta extrem de volatila, si dupa ce in deschidere consemna un avans de 2% la nivelul indicelui BET, la inchidere a coborat cu 1%, sub pragul de 2.000 de puncte.



 

Indicele BET-FI, singurul indicator pe plus din piata, a reusit sa inchida sedinta in urcare, cu 1%. "Piata ramane extrem de volatila, iar factorii externi sunt in continuare cei care conteaza cel mai mult. Nivelul lichiditatii foarte redus amplifica instabilitatea Bursei si astfel cred ca este aproape inutil sa mai facem calcule sau sa dam pronosticuri. Nimeni nu stie cat si pana unde va mai scadea piata. Trebuie sa fim prudenti in perioada care urmeaza", a declarat Razvan Pasol, presedintele societatii de brokeraj Intercapital Invest.

 

Valoarea tranzactiilor s-a ridicat ieri la doar 1,9 mil. euro, pe un volum de 30 de milioane de titluri, printre cele mai tranzactionate companii numarandu-se companiile petroliere Rompetrol Rafinare (RRC) si Petrom (SNP).
Titlurile Rompetrol Rafinare au urcat cu 2%, pana la nivelul de 0,0245 lei/actiune, in vreme ce titlurile Petrom au pierdut 4,7%, coborand la pretul de 0,143 lei/actiune. Societatea nationala de transport de gaz, Transgaz Medias (TGN), a inregistrat o crestere de 2% fata de referinta, pana la nivelul de 102 lei/actiune. Cu toate acestea, indicele de profil, BET-NG, a pierdut 0,3%, coborand la nivelul de 307 puncte.
"Cred ca dupa ce piata va da semnale de revenire, vor fi urmarite actiunile stabile si nu neaparat cele ieftine. Investitorii s-ar putea indrepta catre blue-chips-uri, in special catre companiile mari din BET. Preturile au scazut intr-atat de mult incat nu cred ca mai putem vorbi de sectoare de interes pentru investitori", a continuat Pasol.
Societatile bancare au consemnat printre cele mai pronuntate pierderi din piata, titlurile BRD coborand cu 3,6% fata de referinta, la nivelul de 4 lei/actiune. Actiunile Bancii Transilvania (TLV) au pierdut 2,8%, in vreme ce titlurile Bancii Comerciale Carpatica (BCC) au inchis in stationare, la nivelul de 0,085 lei/actiune. La categoria international, titlurile bancii austriece Erste Bank (EBS) au urcat cu 3%, pana la pretul de 31,3 lei/actiune.
La categoria SIF-uri, cel mai mare avans din piata l-au consemnat titlurile SIF Oltenia (SIF5), de 2,8%, urmate de cresterea SIF Transilvania (SIF3), cu 1,5%, si SIF Moldova (SIF2), cu 1,4%. Titlurile SIF Banat-Crisana (SIF1) au inchis in scadere cu 0,3%, la pretul de 0,389 lei/actiune.
"Odata ce vor inceta sa mai vina stiri negative de pe pietele externe, ma astept ca piata sa reactioneze mai rapid, pe fondul entuziasmului investitorilor locali ramasi in piata. O sa avem parte de o revenire semnificativa si brusca, care insa va trebui sustinuta de intrarea la cumparare a investitorilor mari institutionali si a celor straini. Problema este ca nimeni nu stie cand se va intampla acest lucru. Sa dai un orizont de timp pentru cand va incepe bursa ramane un pronostic si ma feresc sa dau asa ceva", a adaugat Pasol.
Pe plan extern, principalele piete europene inregistrau spre inchidere avansuri de pana la 1% in cazul indicelui german DAX, urmat de cresterea indicelul francez CAC 40, de 0,8%. Indicele paneuropean Euro Stoxx urca cu 1,3%.
Indicele american Dow Jones deschidea sedinta in crestere usoara cu 0,5%.