Cartea de arta

Autor: Stelian Turlea 24.02.2009
Sergiu Celibidache

 

 

Scrisori catre Eugen Trancu-Iasi

 

Editura Vremea

 
Editie ingrijita de Fabian Anton.
Eugen Trancu-Iasi (1912-1988), personaj necunoscut publicului larg, a fost fiul cunoscutului om politic din perioada interbelica, fost ministru al muncii. A studiat dreptul, a colaborat la revista Orizonturi, in timpul razboiului, cu cronici muzicale, si a semnat primul articol romanesc despre Sergiu Celibidache. Dupa instaurarea comunismului, a lucrat ca muncitor si ca topometru pe diferite santiere. L-a cunoscut pe celebrul dirijor in 1934, cand era student, si intre ei s-a legat o prietenie de-o viata.
In volumul Scrisori catre Eugen Trancu-Iasi de Sergiu Celibidache au fost stranse epistolele transmise de marele dirijor prietenului sau ramas in tara, dar si amintiri despre cel ce a condus cele mai renumite orchestre de pe glob. Sunt scrisori din care transpare dragostea nemarginita a dirijorului pentru rudele si prietenii ramasi in tara, dar si greutatile acestora in perioada comunista.
„Noi, cei din tara lui, suntem plini de bucurie si admi­ratie ca un fiu al patriei noastre poarta cu atata cinste nu­mele de roman pe mai toate meridianele muzicale ale glo­bului, ca pretutindeni succesele sale sunt socotite de cei mai pretentiosi ca unice si ca o parte din stralucirea reali­za­rilor sale se revarsa si asupra pamantului care l‑a zamislit." (Eugen Trancu‑Iasi). Cel ramas in tara ii scria, in 1977, sotiei dirijorului, Ioana: „Ma caznesc sa gasesc cuvintele potrivite ca sa-ti pot descrie cat mai sugestiv ce a insemnat pentru Bucurestiul muzical, si chiar cel nemuzical, cele 3 saptamani in care prezenta lui Sergiu a zdruncinat apatia muzicala care de ani si ani de zile ne-a cuprins datorita zelului mediocritatilor care o dirijeaza (la propriu si la figurat). Desigur, in 1970, venirea lui Sergiu cu orchestra din Stockholm a insemnat un eveniment. Atunci, cine a putut obtine bilete s-a declarat fericit, cine a ramas pe dinafara s-a consolat cu transmisiunile la TV, a caror inregistrare a alimentat din cand in cand programele televizate. Insa atunci, prea putini au banuit la ce potential se ridica personalitatea lui Sergiu. Atunci a fost de acord aproape toata lumea ca este un mare dirijor, fara sa stie cat de mare este."
Volumul cuprinde si cateva imagini cu Sergiu Celibidache dirijand.