Advent are pana la 50 mil. euro pentru companiile profitabile care nu pot lua finantare de la banci

Autor: Roxana Pricop 25.02.2009
  • Strategia de investitii a companiei Advent International, cel mai mare jucator din piata locala de private equity, se contureaza anul acesta dupa coordonatele crizei financiare
  • Sprijina cu pana la 50 de milioane de euro companiile profitabile care nu au acces la credite bancare
  • Nu marcheaza exituri in urmatorii doi sau trei ani.


"In conditiile in care intreaga Europa Centrala si de Est sufera de pe urma turbulentelor financiare, scopul nostru este de a sprijini un numar de companii profitabile care au nevoie de capital in valoare de aproximativ 30-50 mil. euro pentru a-si creste competitivitatea sau pentru modernizarea operatiunilor in scopul cresterii eficientei. Genul de afaceri sunt cele relativ stabile, dar care nu pot obtine finantarea bancara si care nu vor putea supravietui fara capital acestei crize", a declarat pentru Ziarul Financiar Sebastian Tcaciuc, director in cadrul biroului din Romania al companiei americane Advent International.
Criza financiara a limitat si scumpit accesul companiilor la sursele traditionale de finantare precum creditul bancar si piata de capital, astfel ca investitiile fondurilor de private equity joaca in aceste momente un rol important in sprijinirea companiilor profitabile sa treaca cu bine de aceasta perioada de timp.
Prezente pe piata locala de la sfarsitul anilor '90, fondurile de private equity administrate de Advent International au fost semnatarele unora dintre cele mai mari tranzactii de pe piata locala: exitul de aproximativ 324 mil. dolari din producatorul de farmaceutice Terapia si investitia de peste 100 mil. euro in LaborMed.
Actualele turbulente au confirmat investitiile in sectoarele economice nonciclice, tot mai multi investitori indreptandu-si atentia catre companii "rezistente la criza".
"Cred ca toti investitorii sunt acum in cautare de sectoare rezistente la criza. Sectoarele de activitate pe care le analizam in prezent sunt acelea care produc bunuri si servicii pentru care exista cerere in permanenta, precum producatori de farmaceutice, serviciile medicale, serviciile financiare si serviciile adiacente infrastructurii", a explicat Tcaciuc.
Advent se numara printre cei mai mari investitori de tip private equity din Europa Centrala si de Est.
In primavara anului trecut, compania a ridicat al patrulea fond (ACEE IV) cu active record de un miliard de euro. Pana in prezent, ACEE IV nu a incheiat nicio tranzactie, Advent investind doar o parte din activele fondului companiilor din portofoliul celorlalte fonduri pe care le administreaza.
"Prin intermediul celui de-al patrulea fond de un miliard de euro, ridicat anul trecut, am investit in LaborMed. Fata de anii trecuti, contextul este insa complet diferit. Vom sprijini companiile din portofoliu sa isi administreze lichiditatile cu atentie si vom incerca sa identificam oportunitati pentru acestea, cum ar fi achizitia unor competitori", a continuat reprezentantul Advent.
Pe piata locala, Advent detine participatii la producatorul de produse farmaceutice LaborMed (achizitionat in 2008), la producatorul de materiale de constructii Ceramica (achizitionat in 2007), la producatorul de vopsele decorative DŸfa (achizitionat in 2005). Anul acesta, prioritatile Advent pentru companiile romanesti din portofoliu sunt administrarea cat mai eficienta a lichiditatilor si concentrarea pe operatiunile esentiale.
"Pot spune ca suntem bine pozitionati in ceea ce priveste eventualele exit-uri din companiile de pe piata romaneasca. In 2006, am vandut Terapia, si actualele trei investitii pe care le avem in Romania sunt in faza de expansiune. Nu ne asteptam sa iesim din aceste investitii in urmatorii doi sau trei ani, chiar daca conditiile din piata ar fi foarte bune", a spus Tcaciuc.
Criza financiara si-a pus amprenta in special asupra multiplilor de evaluare a companiilor, care au cunoscut o depreciere de aproximativ 25%. Astfel, fondurile de private equity vor putea face investitii la preturi mai joase decat in anii precedenti, insa si valoarea companiilor din portofoliu este afectata de actualul context economic.
Cu toate acestea, va trece o perioada de timp pana cand antreprenorii locali se vor obisnui cu noii multipli de evaluare si vor accepta sa vanda participatiile in scopul obtinerii de finantare.
In ceea ce priveste evolutia pietei locale de private equity in 2009, reprezentantul Advent este de parere ca fondurile vor investi mai putin decat in anii trecuti.
"Investitiile facute atunci cand piata a fost jos au adus de-a lungul timpului cele mai mari randamente fondurilor de private equity. Cred ca in 2009 fondurile de private equity vor continua sa investeasca, dar mai putin si intr-un ritm mai lent decat in anii trecuti", a conchis Tcaciuc.
In 2007, fondurile de private equity au investit 476 mil. euro in Romania, iar in primul semestru al anului trecut investitiile au urcat pana la 200 mil. euro.
 
Farma le-a adus cele mai mari tranzactii
 
Strategia pe timp de criza