Elcomex furnizeaza energie pentru Ford

Autor: Roxana Petrescu 24.02.2009

Elcomex EN, unul dintre primii cinci traderi de energie electrica din Romania, parte din grupul Elcomex specializat in furnizarea de produse si servicii pe segmentul energetic, a reusit sa incheie la inceputului lui 2009 un contract de furnizare de energie electrica cu fabrica de automobile din Craiova, detinuta de americanii de la Ford.

Elcomex EN este una dintre companiile de trading care au inregistrat o crestere exponentiala a cifrei de afaceri intr-o perioada de timp foarte scurta, ajungand in 2007 la un nivel de 51,6 mil. euro comparativ cu 22.000 de euro in 2004. In perioada ianuarie-noiembrie 2008, compania avea o cota de 4% in tradingul de energie, potrivit datelor ANRE.
"Contractul a fost incheiat pe 1 ianuarie si este valabil pana la sfarsitului anului 2009", au declarat reprezentantii Ford Romania, fara a da insa detalii suplimentare. Potrivit lui Adrian Rusu, administratorul Elcomex EN, contractul era semnat inainte de preluarea fabricii de catre Ford, iar in ianuarie a fost prelungit. "Anul trecut s-a realizat un concurs de oferte si noi am castigat prelungirea contractului", a precizat Rusu.
Acesta a mai spus ca detaliile legate de consumul firmei si cele privind valoarea contractului sunt confidentiale. Potrivit unor surse din piata, consumul de energie de anul trecut al fabricii de la Craiova a fost de 56 GWh. La un pret mediu de 50 de euro pe MWh, contractul ar putea avea o valoare de circa 3 mil. euro. In prezent, la fabrica Ford de la Craiova se produc anual intre 150.000 si 200.000 de cutii de viteze si motoare, urmand ca in a doua jumatate a anului sa inceapa productia de masini.
Compania este prezenta pe bursa de energie OPCOM, ultimul contract incheiat fiind cu Complexul Energetic Turceni, in octombrie anul trecut, cu o valoare de circa 80 mil. lei (21 mil. euro).
Elcomex EN este detinuta in proportie de 100% de Grecu Ion.