GENEALOGII / Urmasii voievodului Grigore al III-lea Ghyka

Autor: Mihai Sorin Radulescu 25.02.2009

In afara de arborii genealogici construiti pe descendenta pe linie masculina, folositoare si interesanta se dovedeste urmarirea posteritatii unor personaje pe toate liniile. Din decembrie 2003, exista pe internet un site dedicat familiei Ghika, alcatuit de Florian Budu si de sotia sa Mona nascuta Ghyka (Lausanne), descendenta a lui Grigore Alexandru Ghyka, ultimul domnitor al Moldovei, prin fiul sau, beizadea Alecu.



In general, sunt mai mult sau mai putin cunoscuti urmasii lui Grigore al IV-lea Ghika, la fel ca si cei ai amintitului domn, desi ar trebui realizate si publicate tabele complete ale posteritatii acestora, nu atât de putin numeroasa pe cât ar putea parea la prima vedere.

Ramâne cvasinecunoscuta posteritatea lui Grigore al III-lea Ghika, cel care a fost ucis de otomani la Iasi, in 1777. Urmasi ai acestuia exista, ceea ce pare putin evident, opinia acreditata in general fiind ca nu. In realitate, o nepoata a sa de fiu, Smaranda Ghika, a fost casatorita cu boierul moldovean Alecu Vârnav, dupa cum reiese dintr-un arbore genealogic al Ghiculestilor moldoveni alcatuit de Ferdinand Bartsch si de Radu E. Ghika. Alecu si Smaranda Vârnav au avut trei copii: Marieta – devenita sotia generalului de aviatie Alexandru Cantacuzino-Pascanu, fiu natural al unui membru al acestei ramuri a Cantacuzinilor moldoveni –, Alisa – casatorita cu colonelul Carsinescu – si Grigore – zis Grigri –, al carui prenume aminteste fireste de descendenta din curajosul voievod al Moldovei.
Despre aceasta increngatura am aflat de la ruda lor bucuresteana, Sanda Ranet (a carei mama era din familia Vârnav), cu care am stat indelung de vorba in iulie 1988. Grigore Vârnav a fost casatorit, dar nu a avut copii. Descendenta ghiculeasca s-a continuat prin Tatiana, fiica generalului Alexandru Cantacuzino-Pascanu, casatorita cu Vladimir Ghica-Dumbraveni, cu care a avut doi copii, Ruxandra si Alexandru. Pentru ca lucrurile sa fie si mai complicate, fie amintit faptul ca Vladimir Ghica-Dumbraveni nu era scoborâtor dupa tata din familia domneasca a Ghiculestilor, dar era totusi var primar – prin bunica materna comuna amândurora, Caterina (Catita) Bals – cu diplomatul si esteticianul Matila C. Ghyka, care, la rândul sau, era, dupa cum se stie, nepot de fiica al beizadelei Constantin Ghyka, intâiul fiu al domnitorului Grigore Alexandru Ghyka (ani de domnie: 1849-1856).
Alisa Vârnav a avut cu colonelul Carsinescu o fiica, maritata cu un poet pe nume Adam, cu care a locuit in Bucuresti. Ruxandra Ghica-Dumbraveni – studenta si egerie a lui G. Calinescu – l-a avut drept sot mai intâi pe Alexis Catargi, binecunoscut in lumea bucuresteana cu porecla Bisi, fiu al compozitorului cu acelasi nume si al Micaelei Catargi, nascuta Ghica, scoborâtoare a Ghiculestilor munteni. In a doua casatorie, Ruxandra Ghica-Dumbraveni a fost maritata cu un britanic, devenit ministru intr-un guvern conservator. Au avut doi copii: Grigore – al carui prenume trimite fireste la ilustrul stramos princiar – si o fiica. Alexandru Ghica-Dumbraveni, fratele Ruxandrei, a fost casatorit cu o sasoaica, cu care s-a stabilit in Germania. Nu au avut copii. Hazardul genealogiilor – dar poate ca nu numai hazardul – face ca unii urmasi ai lui Grigore al III-lea Ghika sa fie englezi. Nu este un fapt unic, deoarece si alte ramuri ale stufosului arbore ghiculesc au debusat in Marea Britanie: cele de la Comanesti si Budesti/Climesti.